![]() |
spätné uzatvorenie náj.zmluvy a neprimeraný nájom
dobrý deň,
chcela by som Vás požiadať o radu. náš podnik uzatvára nájomné zmluvy na pp s tými vlastníkmi, ktorý si u nás doložia doklady o vlastníctve. jeden z vlastníkov s ktorým nemáme uzatvorenú nájomnú zmluvu, vzhľadom k tomu že si nedoložil doklady, nás teraz spätne žiada o uzavretie nájomnej zmluvy od roku 2007 a vyplatenie nájmu.je to vlastníctvo v celosti no pozemky sú súčasťou jedného veľkého bloku. to, že je tam vlastníkom aj on nám nebolo známe.( nie v našich možnostiach prácne vyhľadávať všetkých vlastníkov pôdy pri tak rozdrobenom vlastníctve aké je na Slovensku.) moja otázka je ako dlho dozadu je možné si nárokovať uzatvorenie nájomnej zmluvy a vyplatenie nájmu? ( robíme to max. 3 roky dozadu, je to však len nami stanovená doba). Je to niekde stanovené ako napr. premlčacia doba? veď keď sa niekto spamätá po 15 rokoch, je to trochu pre firmu neúnosné. moja druhá otázka sa týka neprimeranej výšky nájomného. vlastník s nami odmieta uzatvoriť nájomnú zmluvu za stanovený nájom ( platíme 3%) a žiada nájomné 5 násobne vyššie s čím mi nesúhlasíme. pozemok je opäť súčasťou bloku. aké máme v tomto prípade možnosti? ďakujem |
Re: spätné uzatvorenie náj.zmluvy a neprimeraný nájom
Dobrý deň,
„Z uvedeného nie je celkom jasné, či dotknutý vlastník je spoluvlastníkom pozemku alebo individuálnym vlastníkom. Ak ide o spoluvlastníctvo, nájomnú zmluvu bolo možné uzatvoriť na základe súhlasu nadpolovičnej väčšiny hlasov spoluvlastníkov. Spoluvlastník, ktorý s tým nesúhlasil, mal právo obrátiť sa na súd. Ak ide o individuálneho vlastníka, bolo potrebné s ním uzatvoriť nájomnú zmluvu. Je pritom irelevantné, že sa jeho pozemok nachádza v jednom „veľkom bloku“ s inými pozemkami. Nájomná zmluva uzavretá na iné pozemky sa nevzťahuje aj na jeho pozemok. V prípade, že sa užíva poľ. pozemok bez nájomnej zmluvy, postupuje sa pri dodatočnom uzatváraní nájomnej zmluvy podľa § 12 ods. 4 a 5 z. č. 504/2003 Z. z. A nedôjde k inej dohode, vlastník má právo na ochranu svojho vlastníckeho práva podľa § 126 ods. 1 a na vydanie bezdôvodného obohatenia podľa § 451, 4546 a 458 Občianskeho zákonníka, ktoré vzniklo v súvislosti s užívaním cudzej veci bez súhlasu vlastníka, a na vrátenie pozemku podľa § 12 ods. 4 z. č. 504/2003 Z. z. Právo na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčuje v dvojročnej subjektívnej a trojročnej objektívnej premlčacej dobe, resp. pri úmyselnom bezdôvodnom obohatení v desaťročnej objektívnej premlčacej dobe. Právo na vrátenie pozemku sa nepremlčuje. § 10 ods. 1 z. č. 504/2003 Z. z. ustanovuje len dolnú medzu výšky nájomného. Inak je výška nájomného vecou dohody nájomcu a prenajímateľa.“. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] |
| Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +1 hodiny. Teraz je 16:49. |
Fórum používa : vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006 Agroinštitút Nitra, š.p..