Re: O včelárstve
Čierni anjeli v službách slovenských rastlinolekárov
Legislatíva pôvodom z kancelárii sektoru MP SR umožňuje Obecným úradom, aby v odôvodnených prípadoch povolili pestovatežom hmyzomilných kultúr /HK/ postrekovať aj kvitnúce HK - rastliny, stromy a kry jedovatými a škodlivými látkami pre včely a ostatný hmyz, ktorý nalietava na tieto kultúry za účelom zberu nektáru, pežu, propolisu, opežovania, ako aj zberu rosy pre účely výživy svojho potomstva. Nie je dosť na tom, že v posledných rokoch bolo a aj je povolené používať pestovatežmi HK insekticídy s dlhodobým účinkom 1 mesiac, ako je napr. Regent a Nurel D, pestovatelia môžu použiť aj iné kontaktné prípravky s kratšou dobou účinnosti, ako je napr. Karate, v dobe kvitnutia HK.
Nie je ťažké pochopiť tomu, kto to pochopiť chce, čo znamená takéto ničenie včiel. pre ich chovatežov. V intravilánoch obcí a miest v SR chovajú včelári prevážnu väčšinu stavov včelstiev na trvalých stanovištiach. Ich včely vykonávajú nezastupitežnú úlohu opežovania HK a miesto odmeny dopadnú vo svojich chovoch často krát tak, že včely zdecimované insekticídnymi postrekmi prinesú iba minimálny úžitok, alebo v horšom a nie zriedkavom prípade z toho dôvodu aj uhynú, k čomu dochádzalo v minulých rokoch.
Uvádzam – citujem podstatnú časť Výnosu MP SR, ktorá mňa zaujala. Skopíroval som úryvok textu z formátu pdf, ktorý som načital z DS MP SR.
Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 21. januára 2002 č. 3322/3/2001-100, ktorým
sa ustanovujú podrobnosti o prípravkoch na ochranu rastlín. / Vestník MP SR č.9 zo dňa 29.4.2002 /
3. Vo výnimočných a riadne zdôvodnených prípadoch, keď na porastoch pri ich neošetrení možno očakávať vyššie
škody, ako by vznikli prípadným uhynutím včiel, môže obec povoliť výnimku na žiadosť užívateža pozemkov určených
na ošetrenie, prípadne na žiadosť iného orgánu, a súhlasiť s použitím prípravkov pre včely jedovatých alebo pre
včely škodlivých aj na kvitnúcich porastoch, stromoch a kroch navštevovaných včelami, aj v čase letu včiel. Obec
oznámi povolenie výnimky bez meškania aj susedným obciam. Obec informuje o povolení výnimky všetkých chovatežov
včiel v obci najneskoršie 24 hodín pred ošetrením porastov a užívateža pozemku a prerokuje s nimi dostupné
opatrenia na ochranu včiel, ktoré sú chovatelia včiel a užívatež pozemku povinní urobiť. Užívatež pozemku musí
zabezpečiť bezplatný odvoz a opätovný dovoz včelstiev po dohode s majitežom včiel.
Vzhžadom k tomu, že moja žiadosť k tejto problematike zverejniť stanoviská kompetentných zložiek sektoru MP SR zostala od 25. novembra t.r. nevybavená, bol som nútený jadrnejšie popísať o čo vlastne ide. V zimnom období je dosť času na to, aby došlo v kritizovanej legislatíve bez doporučenia z cudziny k náprave iniciatívou doma v SR.
Nepochybujem o tom, že takýto stav zaujal by aj čitatežov Apiservices, internetovej stránky Apimondie, svetovej organizácie včelárov. Výzvu tejto organizácie k zasielaniu príspevkov pre publikovanie prikladám:
Dossier "Intoxications Abeilles" dernières nouvelles
Envoyez-nous vos flash-Infos pour publication
Ján Hájek
|