View Single Post
Starý 07-02-2003, 21:35   #4
Ing. Ján Hájek

Počiatočné Re: Rozpočet rezortných výskumných ústavov

Vážený pán Mihina!

Z Vašej mini reakcie na moju správu usudzujem, že ani sa Vám nečudujem, že zvažujete napísať, čo si doopravdy myslíte. Napriek tomu, že u nás teoreticky je sloboda slova, reálny stav je taký, že drvivá väčšina aj tých najpovolanejších, teda intelektuálov, nemá sa k očakávanému prejavu svojej mienky. Podža mojej mienky mnohí pamätajú na „zadné kolesá“ a čušia s tým úmyslom, nech si iní pália prsty, my sa radšej odmlčíme, zvezieme sa a bude to bez rizika. Koniec koncov keď „gaštany“ vychladnú, aj tak si na nich pochutnáme. DrSc. už nám nestačí, dokážeme pridať k menu ešte aj PhD, urobí nám to čosi na plate. SR má veža inteligentných žudí. Požnohospodárskych inžinierov SPU za svojej existencie odchovala cca 20.000 a z tých sa mnohí tak vyfarbili, že v požnohospodárstve gazdujeme od tisíca ku stu. To nezavinili jednoduchí žudia, napr. so základným vzdelaním, robotníci a nižší THP. Predstavte si, ako by dopadol v hospodárení požn. podnik, keby jeho vedenie nebralo v úvahu pripomienky svojich manuálnych pracovníkov a ignorovalo by ich požiadavky bez konštruktívneho riešenia. Ja si myslím, že taký riaditež, alebo predseda napr. z maštale musel by zutekať pre hromžiacimi kŕmičmi, hovorí sa tomu hnev žudu. Povedzme si, že my sme inteligentní. S dobrým úmyslom prepadli sme vôli prispievať do Fórum. Trpezlivo vypisujeme a dúfame, že kompetentní naše príspevky aj čítajú a budú sa usilovať nastolené problémy aj zodpovedne riešiť. Keď sledujete Fórum tak vidíte, že mnoho príspevkov nikoho z kompetentných nezaujalo a keďže taký stav sa trpí, tak sa im to vlastne prepieklo. Môžu si smelo povedať, že psy štekajú a karavána ide ďalej. Kam sa takýmto štýlom dostaneme? Zvažujme naše možnosti. MP SR mnohé naše návrhy, pripomienky, podnety atď. nemá za nič, ťaží sa im na ne odpovedať, asi to ich pracovníci a pracovníčky nemajú v pracovnej náplni, lebo Fórum je nová akcia, ktorá nemá pravidlá, resp. má také, ktoré nevyhovujú verejnosti.

Prepáčte mi, že práve Vy Ste mi padli do rany a vylievam si horkosť nad zbytočným vypisovaním do Fórum. Už sme na takej úrovni v tejto akcii, ako Angličania v Hide parku. Zarečnia si, pár žudí im aj zatlieska a je to. Možno pokračujú v nejakom pube, dajú si whisky and sóda, uspokoja sa a zvolajú Long live queen! Môžu si totiž taký prejav dovoliť aj z presvedčenia, lebo v GB za 13 rokov nezhumpžovali ekonomiku a neoslabili libru tak, ako u nás znehodnotili za ten čas slovenskú korunu.

Píšete, že nie vždy vieme identifikovať zodpovedného. Prečo by sme ho my mali identifikovať, ktorí píšeme do Fórum. Naše ministerstvá mávajú najmenej okolo 300 nie hocijakých pracovníkov a prispievatež nemôže na kohosi ukázať. Na to je tam niekto, alebo niektorí na MP SR, aby to urobili a uložili. Keďže u nás je demokracia a tej sa stále iba učíme, nuž uvidíme čo sa bude diať ďalej. V prípade, že pani moderátorka môj príspevok nepustí a neprejde filtrom, pošlem Vám to na Váš osobný e.mail.
Ján Hájek
  Odpovedať s citovaním