View Single Post
Starý 25-04-2003, 21:10   #9
Ing. Rastislav Jakuš, PhD.

Počiatočné Re: Neefektívne využivanie prostriedkov na ochranu lesa v Lesoch SR II.

Vážený pán inžinier Maňkovský,

Prepáčte že Vám neodpovedám tak rýchlo ako minule. Bol som dosť pracovne vyťažený.
Neviem či je správne viesť našu komunikáciu práve na fóre ministra pôdohospodárstva, ale dúfam že to bude pán minister akceptovať.
Najprv sa Vám pokúsim vysvetliť prečo som sa rozhodol pomerne dosť ostro reagovať práve teraz. - Približne od piatich rokov sa pravidelne pohybujem v oblasti Nízkych Tatier. Postupne som tam začal vidieť narastajúce množstvo negatívnych javov. Zvlášť na ich severnej strane. V posledných rokoch som bol intenzívne pracovne vyťažený v iných pohoriach Slovenska. Tam som sa stretol s kvalitnou prácou mojich kolegov lesníkov. Pri mojich cestách som však videl že v Nízkych Tatrách nie je niečo v poriadku. Bod zlomu bola komisia na lokalite Ramža-Rovne na jar 2003 a všetko čo po tom nasledovalo. Môj pohžad na prípad Ramža-Rovne je uvedený v článku, ktorý vyšiel v Lese na koncom zimy. Preštudoval som si literatúru o tom čo sa robí v Nízkych Tatrách. Dal som si to do súvislosti s tým čo som videl v lese. Výsledky mojej analýzy sú v článku v časopise Chránené územia ktorý vyšiel v zime. Vzhžadom k tomu, že som sa obával aby moje články neupadli do zabudnutia, informoval som aj ministra na jeho stránke.
Vežmi by ma potešilo, keby ste si pozreli lesné porasty na severnej strane Nízkych Tatier v OLZ Liptovský Hrádok, špeciálne v LS Malužiná a povedali mi Vás osobný názor. Myslím, že javy ktoré sa tam dejú (alebo diali ?) v lese nemajú s európskym chápaním lesníctva veža spoločného.
Ďalší aspekt je to čo som videl že sa deje okolo feromónových lapačov. Ale hlavný podnet bola Ramža.

Myslím že situácia okolo štátnych lesov je trochu zložitejšia ako uvádzate. Môj názor je blízky článku pani Rundesovej, ktorý vyšiel v časopise Formát:

http://iformat.sk/index.php?m=detail&article[id]=21331665

Na doplnenie uvádzam, že si myslím že ani drevárska ani priekupnícka lobby pravdepodobne nebude sama drancovať lesy. Lesy v OLZ Liptovský Hrádok boli drancované aj bez vplyvnej drevárskej lobby na ministerstve. Vyzerá to skôr že existuje aj lobby silne ťažobne-exploatačno-dotačne orientovaných žudí s lesníckym vzdelaním, ktorá tiež silno bojuje o moc.
Situácia je vežmi neprehžadná, ale ja vidím aj pozitívne kroky nových žudí na ministerstve a v štátnych lesoch. źuďom, ktorý robia dobré a progresívne veci budem držať palce.

Za záver tejto časti Vás môžem ubezpečiť že do nijakej lobby nepatrím. Vzhžadom k tomu že sa často pohybujem v horách, nechcem aby ma hrýzlo svedomie pri pohžade na lesy. Pre niektorých žudí je svedomie viac ako peniaze.

Myslín že s transferom mojich poznatkov do lesníckej praxe nemám problémy. V prípadoch ktoré opisujem ide skôr o konflikt medzi lesníctvom a jednoduchou ťažbou dreva, prípadne zneužívaním dotácii.

Ostávam s pozdravom lesu zdar,

Ing. Rastislav Jakuš, PhD.
  Odpovedať s citovaním