Re: Prosba o radu
Vážená pani Kassai,
vítam vašu snahu začať v širšej miere podnikať v pôdohospodárstve. Z vašich riadkov však vyplýva určitá neinformovanosť a neznalosť základných podnikatežských krokov. Samozrejme, že vám rád na otázky odpoviem, ale pre váš podnikatežský úspech bude dôležité dôkladne si naštudovať predpisy a vyhlášky, bez ktorých znalostí po našom pristúpení do EÚ nebude možné získať finančné prostriedky.
Ale aby som bol konkrétny, pýtate sa ma na finančnú podporu rekonštrukcie a výsadby vinohradov. Túto podporu a kroky, ako ju získať rieši paragraf 29, Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 21. Januára 2003 č. 148/2/2003-100.
Pestovanie viniča z ktorého je hrozno určené na výrobu vína je z prostriedkov SAPARD-u nepodporovatežné. Podporu možno získať iba na pestovanie hrozna určené na priamy konzum.
Pokiaž ide o podporu rozvoja agroturistiky tak podrobné pokyny získate v Opatreniach č.4 „a“ metodických pokynov, na internetovej stránke www.sapard.sk. Upozorňujem vás na ich dôkladné preštudovanie, pretože v tomto prípade musíte splniť základné ekonomické a špecifické podmienky.
Ďalej sa ma pýtate či je možné započítať kúpnu cenu do spolu financovania projektov. Odpoveď je v tomto prípade zamietavá, takýto postup pravidlá SAPARD vylučujú.
Čo sa týka vašej otázky na podmienky predaja vína, tak stolové víno môžete predávať bežne, samozrejme pri dodržaní príslušných zákonov a vyhlášok. Pokiaž ide o akostné vína, vína s prívlastkom alebo tokajské vína, čo je zrejme váš prípad, musia tieto prejsť zatriedením, ktoré robia pracovníci Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho, na základe Prílohy č.1 Vyhlášky č.42 z roku 2003. Postup je taký, že pracovníci VÚVV odoberú vzorku vína priamo u vinára a toto posúdia po senzorickej a analytickej stránke. Ak je všetko v poriadku a víno zodpovedá požiadavkám uvedenej prílohy vyhlášky, osvedčenie vydáva na návrh VUVV, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav v Bratislave.
S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
|