Téma: Reforma v LH
View Single Post
Starý 25-07-2003, 19:43   #3
Jan Husty

Počiatočné Re: Reforma v LH

Aj trochu neskôr, ale aj tak, Vám ďakujem za príjemnú, diplomatickú odpoveď. Keďže moja situácia je natožko frustrujúca, že meno a hlavne zázemie môjho okolia Vám nie je známe, píšem to ako pseudonym. Podža mojích informácií, moja téza o gramatických úpravach zákonov o lesov a obava , že sa tak stane, sa naplnili. DOSTALA SA MI DO RúK POSLEDNá VERZIA Návrhu Zákona o lesoch a čo som zistil, iba gramatickú úpravu minulých zákonov. Ak je Vaše predsavzatie vypracovať skutočne nový moderný zákon o lesoch, tvrdím, že táto komisia to neurobí. Poznám dobre minulé zákony o lesoch, ktoré vznikli v čase dávno minulom, a ak sa pozriem na ten nový návrh, neustále mi rezonuje základná myšlienka tohto zákona, že to , ako má hospodáriť v lese vlastník, patent na rozum má štát, diplomaticky sa tomu hovorí, Lesný hospodárský plán je nástroj štátnej lesníckej politiky len preto, lebo ho hradí štát. Keďže na Slovensku, depresiou minulých liet nedošlo dôsledne k sebauvedomeniu vlastníkov lesa a naplňania si ich práv, isto platí pre predkladatežov tohto zákona ,že vlastníkovi je to jedno. Tam , kde o vlastníctvo skutočne nie je záujem, tam nech platí téza o štátnom nástroji, ale v prípade, kde sa vlastník hlási o svoje práva, treba mu vytvoriť priestor na sebarealizáciu. To , čo teraz je predložené ako návrh nového lesného zákona, má ďaleko asi od vších predstáv o liberalizácií prostredia a myslím si , že i ďaleko od predstáv nového generálneho riaditeža lesníckej sekcie, aspoň mysliac podža téz , ktoré uverejnil v lesníckej tlači.
Na problém treba asi neustále poukazovať, a ak nejde o slušný spôsob, lebo opozicia to neustále prehliada, dá sa zabezpečiť i hrubší spôsob , aby sa na to poukázalo. Spomínam si na jednú informáciu zo zahraničia, keď si Ministerka životného prostredia vo Francúzku presadzovala svoje enviromentálne princípy v požovníctve, pri návšteve vidieka, ju tí požovníci vyšžahali lieskou po zadku , ako protest voči jej aktivite. Toto je už ale hrubosť, ale niekedy ignorantstvo štátnej mašinérie môže spôsobiť aj takú skratovú situáciu.
Znova Vás chcem požiadať o to , aby sa Vaším možným pričinením zabránilo k presadeniu štátneho ignorantstva a dalo zadosť učinenie neštátnym vlastníkom lesa.
  Odpovedať s citovaním