Pozemok pre výstavbu rodinných domov
Vážení, mám dotaz: ako majiteľka ornej pôdy som sa dopracovala po dlhej dobe k stavu, ked zámer obce a môj sa stotožňuje. Obec vydala uznesenie, ktorým schvaľuje pozemky v mojom vlastníctve na využitie pre individuálnu bytovú výstavbu. Toto uznesenie bolo vydané v r. 2007. Zároveň obec začala pracovať na zabezpečení vypracovania nového územného plánu obce.Na základe zistených pôdnoekologických jednotiek som požiadala v 11/2007 príslušný Krajský pozemkový úrad o udelenie súhlasu na nepoľnohospodárske využitie poľnohospodárskej pôdy v zmysle zákona č.220/2004. Krajský pozemkový úrad mi odpísal, že konzultoval so zástupcami obce, ktorí mu potvrdili, že obec má uzavretú zmluvu na vypracovanie zadania územného plánu, v ktorom sú riešené aj moje parcely. Ďalej krajský úrad píše :" po predložení územného plánu obcou, tunajší úrad posúdi z hľadiska ochrany pôdy budúce možné použitie poľnohospodárskej pôdy VAmi navrhovaných parciel na nepoľnohospodárske použitie".
nemôžem si pomôcť, ale zdá sa mi , že krajský úrad čaká ( čo som ja netušila) na vyjdenie novely zákona o pôde - odvodov za prechod ornej pôdy na inú.
Prosím o odpoveď , či ozaj nie je možné udeliť súhlas už v tomto čase vzhľadom na termín mojej žiadosti v r. 2007. Veľmi mi to komplikuje situáciu.
Príprava technická takéhoto zámeru nie je jednoduchá a lacná. Ľudia chcú investovať do stavby domov, ale nemajú istotu, že to zvládnu.
Dovolím si upozorniť, že malý investori nei sú v pozícii veľkých investorov.
Vopred ďakujem za odpoveď.
P. Suchánková
|