Re: Život pulzuje na trhovisku
Bol som svedkom ako kupujúca vrátila predajcovi na trhovisku klások lahôdkovej kukurice s tým, že poukázala na jedno zrnko, ktoré bolo napadnuté škodcom a bolo nahryznuté. Takisto jeden pozorný „znalec“ vrátil pekný pór, ktorý mal pri koreni v steble parazita háďatko. Viacerí sa teraz v auguste opytovali, či je to tohoročná cibuľa s krásnou vňaťou a nevedeli rozpoznať vňať paštrnáka od petržlena. Na krásny petržlen s vňaťou sa opytovali, či to nie je vlaňajší petržlen. Nuž aj takého príhody sa stanú na trhovisku. Miesto toho, aby si spotrebiteľ uvedomil, že keď na zelenine nájde poškodenie od škodcu, že to svedčí o tom, že chemická ochrana tam nebola vykonaná, alebo bola nedostatočná, mal by byť presvedčený, že jeho pečeň nebude mať starosti s elimináciou chem. látky.
Predvčerom musel som držať hladovku z toho dôvodu, že začal mňa bolieť žalúdok. Syntézou skladby požitého pokrmu v predošlý deň som usúdil, že boli to 3 dni kvasené uhorky, ktoré mi vyvolali boľačku žalúdka. Po 1 dňovej hladovke zdravotný stav bol ako tak v normále. Takáto príhoda sa mi prihodí každoročne, keď nakúpim tovar od neznámeho malo producenta. Profesionálni veľko producenti zeleniny ovládajú aplikáciu chem. ochranných látok a u nich sa takáto príhoda nevyskytne, lebo dodržujú ochrannú lehotu po postreku chem. látkou. Tento rok je bohatý na zrážky a predovšetkým pre hubovité choroby u uhoriek pestovatelia opakovane striekajú fungicídnymi prípravkami. Ak nedodržia predpísanú dobu ochrany pred zberom, resp. konzumáciou, spotrebiteľ na to doplatí bolesťou žalúdka.
|