View Single Post
Starý 14-12-2011, 20:37   #3
Jozef64
člen

Registrovaný od: Nov 2011
Počiatočné Re: Náhradný pozemok – ako ďalej?

Vážený pán Minister,
ďakujem Vám za odpoveď.

Nalistoval som paragraf § 42i zákona SNR č 330/1991 Zb.:
" Rozhodnutie o schválení zjednodušeného rozdeľovacieho plánu vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov stráca platnosť dňom nadobudnutia právoplatnosti uznesenia súdu o začatí konkurzného konania na majetok poľnohospodárskeho podniku, na ktorý sa vzťahoval zákonný nájom podľa osobitného predpisu, alebo schválením vykonania projektu pozemkových úprav, alebo ak došlo k zániku vlastníctva k pozemku, za ktorý bol vyčlenený iný pozemok do bezplatného náhradného užívania, alebo ak došlo k odňatiu poľnohospodárskej pôdy, za ktorý bol vyčlenený iný pozemok do bezplatného náhradného užívania. To platí aj vtedy, ak takéto rozhodnutie bolo vydané pred 1. januárom 2008."

Ako laik, aplikáciu zákona pre náš prípad som pochopil nasledovne: rozhodnutie o bezplatnom užívaní náhradného pozemku strácal platnosť zánikom vlastníctva pozemku za ktorý bol vyčlenený náhradný pozemok (Smrťou otca zaniklo jeho vlastníctvo k pozemkom, tzn. zaniklo jeho právo užívať náhradné pozemky). Nikde som nedočítal, že po úmrtí vlastníka, ktorému boli pridelené pozemky do náhradného užívania prechádza povinnosť užívania týchto náhradných pozemkov na dedičov, a neviem na základe akého predpisu máme naďalej zabezpečiť riadne obhospodarovanie náhradného pozemku.

Keď „zákon nestanovuje spätný postup, čiže vrátenie náhradného pozemku,“ tak potom po skončení platnosti rozhodnutí o schválení zjednodušeného rozdeľovacieho plánu vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov kto má za povinnosť obhospodarovať tieto pozemky?

S pozdravom

Jozef64
Jozef64 je offline