Dobry deň. Žijeme na dednine, a sme dvaja ,,spoločníci" -(susedia). chováme okrem iného aj kozy, z ktorých máme mlieko, vyrábame syr, maslo, ...Najskor sa opiseme.nie sme nejaká velká farma, máme k dispozícii asi 2 ha ornej pôdy, z ktorej sme schopni vyprodukovat obilniny a datelinu (seno)ako krmivo.máme to podelené že moj spoločník je zootechnik, ktorý sa stará o stránku živočíšnu, no a ja som poľnohospodár(aj vyuceny,síce mechanik ale som

), takže sa starám o stránku rastlinnej výroby- spracovanie pôdy,krmivá a pod.
a teraz k stránke veci. moj ,,spoločník" mi navrhol, pokúsiť sa získať dotácie od nášho drahého štátu na chov hospodárskych zvierat.
1. je to možné vzhladom na nízku plochu obhospodárenej plochy ?(2ha)
2. dajú sa získať dotácie na osivo?
3. Nemáme živnosť,ani registrovanú farmu, venujeme sa tomu len kôli kvalitatívnym výsledkom našej ,,malovýroby" pre našu spotrebu a drobný predaj známim (aj traktor potrebuje naftu)
4.Moze vobec drobný farmár-pokial sa tak môžme nazvať, uvažovat nad dotáciami štátu napríklad na modernizáciu strojov a maštalí?
Totiž stroje, ktore vlastním, maju už strašne veľa rokov.
Niekto by možno povedal, že je to staromódne byť v dnešnej dobe farmárom, keď si môžme všetko kúpiť v marketoch.
Ale práve tu je kameň úrazu, že všetko sa odráža na kvalite,cene
a nevieme čo potraviny obsahujú, a nerád by som podporoval iných, keď si to dokážeme vyrobiť sami.
nie sme zrovna typ ludí, ktori presedia niekolko hodim denne nad novelami zákona alebo sú stále na internete
dakujem za odpovede..
S pozdravom Peter