Vážený Pán inister
V našom -nazvem to možno kruto- vidieckom štáte je strašne velké množstvo drobných farmárov, ktorý by boli schopný pokryť požiadavky štátu na dopyt po mlieku a mliečných výrobkoch,zemiakoch, mrkvy, a inej zeleniny, ktoré,žial aj počas letných mesiacov, kedy je pre pestovateľov nadmerná úroda, musíme dovážať. Tý ju potom musia zaorať alebo použiť do kompostu.
Moja otázka znie:
Prečo nejakým spôsobom, koniec koncov Vy ste od toho aby ste to ,,uzákonili" nevyriešime podporenie našich producentov potravín, ktoré sa určite kvalitou nemôžu porovnávať s dovážanými. Keď si porovnám ceny niektorých produktov,ide mi z toho hlava mimo. Napr. v septembri min. roku kedy som dopestoval zemiaky, ktoré som samozrejme neošetroval pesticídmi, som chcel predať za 0,30 eur/kg. Niekomu sa cena zdá vysoká, ale môj zisk bol na 100kg asi cca5 eur. V nákladoch bola zarátaná nafta,sadba,a o čase strávenom na poli ani nehovorím... ALE!!! Prídem do obchodného reťazca LIDL , kde cena za kg bola 14 centov. Kde je spravodlivosť? cena na úkor kvality? v tejto cene je samozrejme zarátaná aj doprava, zisk pre pestovateľa(V tomto prípade POLIAKA)a samozrejme rabat obchodného reťazca.Každý vie, že tieto produkty su ,,vyhnané na chémii" Tento zemiak niekto prekrojí, a je biely ako sneh. A zhnije za pár dní, kdež to naše, resp. domáce zemiaky vydržia do jari. A ďalšia vec, prídem do obchodného reťazca TESCO v decembri alebo januári a tam sú zemiaky za min. 50 centov za kg.Strašne veľa. My drobný si cenu držíme po celý rok rovnako.
Prosím Vás, Pán minister, vyriešme našu poľnohospodársku problematiku k dobru NÁS OBČANOV a dobru našich detí.Ja sám mám malé, 8 mes. dieťa a bojím sa, jednoducho bojím, pretože neviem aký BORDEL sa v potravine môže objaviť, kúpiť.
Ďakujem za odpoveď.
Chovateľ-Pestovateľ Peter
|