View Single Post
Starý 05-04-2017, 10:14   #1
ildikomegara
člen

Registrovaný od: Apr 2017
Počiatočné kúpa poľnohospodárskej pôdy

Dobrý deň prajem všetkým,
chcela by som sa informovať ohľadne predaja poľnohospodárskej pôdy nepoľnohospodárovi. Mám totiž na stole taký prípad, kde si neviem rady.
Ide o to, že v zmysle zákona 140/2014 Z. z. môžu kúpiť poľnohospodársku pôdu už len v zákone vymenované subjekty bez použitia osobitného postupu podľa zákona. Toto všetci vieme... Ako aj to, že sú aj určité výnimky a to aj vo vzťahu k subjektom (§ 4 ods.1 a ods. 9), ako aj vo vzťahu k pozemku (teda, že niektoré na prvý pohľad "poľnohospodárske" pozemky sa nepovažujú za poľnohospodárske) pre nepoužitie osobitného postupu. Jednou z tých výnimiek je výnimka stanovená v § 2 ods. 2 písm. c. ods. 1 zákona, a teda, že sa za poľnohospodársky pozemok nepovažuje pozemok mimo zastavaného územia obce, ktorý je určený na iné ako poľnohospodárske využitie, kým zákon zároveň odkazuje na osobitný predpis, a teda na § 43h zákona 50/1976 Zb. Stavebný zákon, ktorý jednoznačne vymedzuje ktoré pozemky sa považujú za stavebné - časť územia určená územným plánom obce alebo územným plánom zóny, alebo územným rozhodnutím na zastavanie...
Po takomto dlhom úvode by som sa teda chcela opýtať, či sa za výnimku z použitia osobitného postupu podľa 140/2014 Z.z. považuje aj predaj pozemku mimo zastavaného územia obce, ktoré je zaradené do územného plánu obce, avšak do časti výhľad (pozn. v grafickom znázornení územného plánu tieto časti nie sú žiadnym spôsobom inak zakreslené). Ide totiž o to, že jeden môj známy prezrel územný plán, dostal od obce potvrdenie, že predmetný pozemok je zaradený do právoplatného územného plánu, kataster na základe preloženej zmluvy a ostatnej dokumentácie aj uskutočnil prevod, ba dokonca aj ďalšie úkony a teraz, po vyše roku, odkedy do toho pozemku už zainvestoval nemalý obnos peňazí (hovoríme a niekoľko desaťtisíc eur), kataster spochybňuje manipuláciu s týmto pozemkom, pričom však sám nie je istý, ako by mal v takomto prípade postupovať, a teda či sa takýto pozemok mal dať previesť a následne o. i. nechať prerozdeliť, alebo nie.
Nikto nevie momentálne, na čom v skutočnosti je, ide o neistú situáciu.
Ďakujem za odpoveď
ildikomegara je offline   Odpovedať s citovaním