AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 09-06-2005, 20:26   #1
Ivan Harmanovsky

Počiatočné Vymeriavanie pozemkov

Vážený pán minister
obraciam sa na Vás s problémom, ktorý by pri dodržiavaní zákonov ani nemusel vzniknúť. Mám v náhradnom užívaní cca 13 ha poľnohospodárskej pôdy v štyroch lokalitách. V septembri 2003 som požiadal PD v Palárikove o vydanie 7,5 ha pôdy a primerať ju k parcele, kde je to možné z dôvodu, že tam je iba pôda užívaná družstvom. Pretože PD mi neposkytlo vyjadrenie k žiadosti o vymeranie, požiadal som Obvodný pozemkový úrad v Nových Zámkoch o urýchlené vysporiadanie v júli 2004. Ani pozemkový úrad nekonal až do novembra 2004, kedy zvolal ústne konanie a potom v januári 2005. Tieto ústne konania nič nevyriešili, iba sa na nich manipulovalo s umiestnením časti /3,7 ha/ pôdy, raz pre PD nevyhovovala jedna lokalita, potom zas druhá. Ťahali iba čas. Preto som sa rozhodol požiadať o pomoc okresnú prokuratúru, ktorá síce oznámila, že postup pozemkového úradu odporuje zákonu, porušenia boli signalizované riaditeľovi úradu a vec odložila. Krajská prokuratúra vec vrátila na preskúmanie znovu okresnej. Je už jún 2005 a pôdu, za ktorú už tretí rok nedostávam ani nájomné, dotácie vezme PD a ja neviem, či na túto jeseň už bude pôda v mojom užívaní. Ďalšie 3,7 ha, ktoré mi majú vymerať podľa žiadosti na jeseň tohto roku ešte ani nezačalo jednanie, napriek tomu, že žiadosť som na pozemkový úrad doručil vo februári t.r.Vždy som v termíne do konca septembra toho roku doručil výpoveď z nájmu.
Som majiteľ pôdy a nemôžem na nej hospodáriť. Som SHR a vzniká mi škoda na zisku. Doteraz nevydal pozemkový úrad žiadne rozhodnutie, hoci už bude rok od podania žiadosti, pre nich neplatia žiadne lehoty. SHR pre nich nie je vhodný partner na jednanie. PD nemá nájomnú zmluvu, neplatí nájomné, ale užíva a berie zisky. Ako sa dostanem k užívaniu vlastnej pôdy? Ako si mám uplatniť nárok na nájomné a ušlý zisk? Dúfal som v spravodlivosť prokuratúry
  Odpovedať s citovaním
Starý 16-06-2005, 08:51   #2
Zsolt Simon

Počiatočné Re: Vymeriavanie pozemkov

Vážený pán Harmanovský,

na základe informácií uvedených vo Vašom príspevku som požiadal Obvodný pozemkový úrad v Nových Zámkoch o vyjadrenie, z ktorého vyplýva, že Vami uvedené informácie sa odlišujú od informácií poskytnutých týmto pozemkovým úradom.
Podľa § 15 zákona Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov vlastníkovi sa v prvom rade vyčlenia do užívania vlastné pozemky, pokiaľ sú prístupné. Ak pôvodné pozemky sú neprístupné alebo z hospodárskych dôvodov nie je možné vyčleniť vlastné pôvodné pozemky, pridelia sa vlastníkovi iné poľnohospodárske pozemky do bezplatného náhradného užívania. Náhradné pozemky musia výmerou, druhom pozemku, bonitou pôdnoekologických jednotiek (BPEJ) ako aj lokalitou zodpovedať pôvodným vlastným pozemkom. V konaní sú pozemky v teréne vytýčené a nové usporiadanie vlastníckych a užívacích pomerov pozemkový úrad schváli samostatným rozhodnutím.
Riešenie otázky nájomných vzťahov medzi vlastníkom a užívateľom a náhrady škody nepatrí do pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
  Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania