AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 04-07-2005, 19:13   #1
Ivan Harmanovsky

Počiatočné Vymeriavanie pozemkov3

Ďakujem za poslanie vyjadrenia ObPÚ v Nových Zámkoch.
Myslím si, že vrátenie pôdy vlastníkom, ktorých cieľom je racionálne, prevádzkovo-ekonomické hľadisko moderného poľnohospodárstva nie je také vrátenie ako pozemkový úrad uplatňuje. Kvôli 50 árom chodím 7-8 km. Ďalšia výmera 1,72 ha má šírku 22m. Teraz mi chcú vymerať 3 ha tiež asi 7-8 km vzdialené,ale opačným smerom. V roku 2003 som požiadal o výmeru 7,47 ha. Pozemkový úrad hovorí len o 3,45 ha. Pretože už som nemohol čakať, podal som podnet na prokuratúru. Spis sa nachádza na okresnej prokuratúre.
To, že si od PD pýtam nájomné, nie je narušený vzťah.Prevzal som pôdu po otcovi , ktorý po tridsiatich rokoch člena družstva sa v roku 1993 rozhodol ísť samostatne ako SHR. Od toho roku až doteraz trval spor o majetkový podiel. V tomto roku konečne súd rozhodol v jeho prospech a družstvo mu peniaze vyplatilo. To sú narušené vzťahy, ale nie z mojej strany, ale iba výlučne zo strany družstva. Tak ako v roku 2003 tak aj v roku 2004 som požiadal PD o vymeranie pôdy k 1.10. a uvedenie pripomienky na žiadosti – návrh na začatie konania o urýchlenom usporiadaní vlastníckych a užívacích pomerov. PÚ začal konať až ústnym pojednávaním dňa 11.11.2004.V zápisnici z tohto jednania sa uvádza, že si žiadam vymerať 7,23 ha. Predseda družstva tvrdil, že nájomné vypláca predchádzajúcemu majiteľovi,čo aj tak nie je pravda. PÚ nariadil účastníkom konania spoločnú obhliadku terénu . Ako môžem prinútiť zástupcu družstva aby sme sa stretli, keď nemá záujem. Zase navrhol inú parcelu, ale vždy hovoria iba o 3,45 ha. Dňa 9.2.2005 sa zástupca PD ani nedostavil. Pracovník PÚ ako riešenie uviedol vlastné parcely, avšak toto nie je možné bez zriadenia prístupovej cesty. Takže priznávajú, že parcela nie je prístupná.
Sú to dve konania. V roku 2004 mi mali vrátiť 7,23 ha a v roku 2005 3,45 ha. Nariadenie usporiadania vlastníckych pomerov zo dňa 10.2.2005 ako verejná vyhláška mi bola doručená 11.4.2005. Dňa 9.2.2005 sa zástupca PD ani nedostavil na jednanie a 10.2.2005 vo verejnej vyhláške PÚ uvádza, že uskutoční potrebné zisťovanie možnosti vyčlenenia pozemkov v spolupráci s poľnohopodárskym podnikom, uskutoční sa potrebné zisťovanie pre určenie lokalít na náhradné užívanie, vypracuje sa zjednodušený rozdeľovací plán. Načo boli potom ústne jednania od 11.11.2004 do 9.2.2005. Z tejto verejnej vyhlášky nevyčítate rozlohu ani lokalitu . Ako sa píše vo vyjadrení PÚ, že SPF predpokladal, že vymeranie pozemkov sa bude konať na štátnej pôde. Ako zistil, že vytyčovaná lokalita sa nedotýka štátnej pôdy, keď vyhláška neobsahuje tieto údaje. Svoje odvolanie vzal späť 25.4.2005. A už 11.4.2005 som si mohol prevziať vymeraný pozemok, hoci dodnes neviem kde. Hovorilo sa o parcele 4880/1, ktorá už v marci bola zasiata PD.Je samozrejmé, že sa snažím dať pôdu čo najviac dokopy a nerobiť ďalšie zbytočné políčka . Ako by hospodárilo družstvo, keby sme boli roztrúsení po celom chotári a delili by sa s nami roľníkmi o každý väčší lán poľa.
Táto pôda sa skladá z veľa malých výmer. Preto sa usporiadava vlastníctvo. Práve jedna parcela, ktorá je na parcele C-KN č.1702/1 zasahuje do cintorína a o tejto píše PÚ, že je v intraviláne. Tieto plochy sa vymeriavajú ako náhradné alebo má možnosť obecný úrad ma vyplatiť.
V druhom podaní PÚ prerušil konanie, ako dôvod uvádza, že som nedoložil doklad o výpovedi z nájmu. Predložil som kópie výpovedi z nájmu k 1.10.2005, listu PD, že nemám s nimi uzatvorenú nájomnú zmluvu zo dňa 28.9.2004. Zákon určuje doložiť doklady o vlastníctve. Družstvu som poslal žiadosť- návrh na začatie konania o urýchlenom usporiadaní vlastníckych a užívacích pomerov.Družstvo mi túto žiadosť s ich vyjadrením nevrátilo, ja ich nemôžem donútiť. Pri odovzdávaní tejto žiadosti som si dal kopiu potvrdiť družstvom, že ju prevzalo. Túto som poskytol pozemkovému úradu.Dňa 29.4.2005 mi PÚ poslal rozhodnutie o prerušení konania z dôvodu, že som im neposlal vyplnenú zápisnicu aj zo strany PD /originálne podpisy, nie fotokópie/ potvrdzujúcu ukončenie nájomného vzťahu. Myslím, že to nie je moja povinnosť. Čo som mohol, všetko som PÚ dal. Náhradný pozemok na parcele 1702/1 , ktorý užívam, má šírku 190 metrov a asi dvesto vlastníkov. Ako by tu chceli merať niekomu vlastné pozemky. Všade, kde sa vymeriavajú parcely sú vždy nejakí vlastníci. Aj moje vlastné pozemky sú v užívaní iných ako náhradné. Nič neriešim konfliktne. Chodil som osobne na PÚ takmer každý týždeň. Hovorili -ešte počkajte, ešte je čas. Ja hospodárim na tom čo mám. Myslím si, že celkom slušne vypadajú moje políčka. Ale čo mám podľa Vás robiť. Čakať až sa niekto zľutuje a vráti mi môj majetok.Keby si PÚ plnil povinnosti , ktoré mu vyplývajú zo zákona, nemuseli by byť žiadne problémy. Všetky tieto tvrdenia sa zakladajú na faktoch korešpondencie medzi mnou , pozemkovým úradom a družstvom. V prípade, že by ste sa o túto vec zaujímali, poskytnem kópie všetkej dokumentácie, ktorú mám k tomuto prípadu.
  Odpovedať s citovaním
Starý 02-08-2005, 07:47   #2
Zsolt Simon

Počiatočné Re: Vymeriavanie pozemkov3

Vážený pán Harmanovský,

nakoľko ste neboli spokojný s odpoveďou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky ani s vyjadrením Obvodného pozemkového úradu v Nových Zámkoch, postupujeme Vaše v poradí už tretie podanie, napriek tomu, že neobsahuje nové skutočnosti, na priame vybavenie Krajskému pozemkovému úradu v Nitre, ktorý riadi a kontroluje výkon štátnej správy uskutočňovanej vecne príslušným správnym orgánom na konanie podľa zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
  Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania