Furioso - plemenná kniha
Vážený pán minister,
chcela by som sa Vás opýtať, aká je pravda v tvrdení pána Ladislava Pintéra, že vedenie plemennej knihy furiosa sa na základe Vašej osobnej iniciatívy vracia späť do jeho rúk. Pán Pintér založil v roku 2002 Zväz chovateľov a priaznivcov furioso-north star družstvo a v tom istom roku dostalo poverenie z Vašeho rezortu na vedenie plemennej knihy a s tým spojené činnosti (registrácia koní, predvýbery, výkonnostné skúšky a i.). Túto činnosť dovtedy vykonával Žrebčín Motešice a po jeho fyzickej likvidácii chvíľu ZCHKS. V roku 2004 na základe stažnosti začala Plemenárska inšpekcia SR vyšetrovať činnosť poverenej organizácie. Nebudem sa rozpisovať o jednotlivých bodoch sťažnosti. Dôležité je, že PI SR zistila jej úplnú opodstatnenosť, pričom vyšli najavo ďalšie porušovania plemenárskeho zákona zo strany poverenej organizácie. Na tomto základe dala nárh na odňatie činnosti vo vedení plemennej knihy. Pokiaľ viem, tento návrh sa aj zrealizoval, vedenie plemennej knihy bolo príslušnému zväzu odňaté, nebol však menovaný nástupca, čo skomplikovalo niektorým chovateľom život - je už najvyšší čas odstaviť februárové žriebätá a nemá ich kto označiť. Pán Pintér ale nezaháľa a už sa stihol pochváliť, že Vy osobne ste mu sľúbili vrátenie odňatej činnosti. Viete, takmer 30 rokov sa venujem práci s koňmi tohoto zaujímavého plemena. Viedla som jeho plemennú knihu a interne si ju vediem aj naďalej. Myslím si, že viem posúdiť ako túto činnosť zvláda pán Pintér. A môžete mi veriť, že to, čo vykonáva, nemá s vedením plemennej knihy ani s plemenárskou prácou naozaj nič spoločné.
Prajem Vám pekný a úspešný deň.
Ing. Katarína Peťková
|