AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 12-02-2008, 09:50   #1
Fischer
člen

Registrovaný od: Jan 2008
Počiatočné Diskriminácia malých SHR v praxi

Váž. pani ministerka

Zverejnením hodnotiacich kritérií pre projekty PRV 2007-13 uviedlo Vaše ministerstvo zámerne do praxe tvrdú diskrimináciu malých SHR. K čomu slúžia tie krásne frázy PRV 2007-13 ? Napr. cit: Podmienkou zvýšenia konkurencieschopnosti poľn. podnikov je zvýšenie počtu fariem, ktoré získajú moderné budovy, stroje a technologické vybavenie. Je nevyhnutné prispôsobiť sa legislatívnym, fytosanitárnym, veterinárnym a hygienickým normám EU. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Veľké poľn. podniky si veselo mastia svoje veľké nenásytné žalúdky a pre malých zostal len bôl a oči pre plač. Veď prečo by aj nie, keď veľké podniky si zasa môžu bez problémovo odtrhnúť najväčšie sústo z koláča dotácií EU a ak sa už nasýtia, možno potom ministersvo v niektorom x-tom kole pustí nejaké odrobinky medzi ostatných, aby sa one vzájomne medzi sebou pobili. Toto je realita a výsledky práce Vášho ministerstva. Vo svojom príspevku zo dňa 6.1.2008 som Vás upozorňoval na riziká takto nastavených hodnotiacich kritérií. Očakával som, že urobíte kroky, ktoré by viedli k odstráneniu diskriminácie malých SHR. Ale Vám je to úplne jedno. Dokresľuje to i Váš postoj k predloženým otázkam v mojom príspevku zo dňa 6.1.2008. Na otázku č.3 som do dnešného dňa nedostal odpoveď. Pokiaľ sa týka odpovede Ing. Mičeka na otázku č.1, tak tá je úplne od veci. Veď jeho skrývanie sa za monitorovací výbor a sociálno-ekon. partnerov ako i odbočenie od jadra veci je zjavne nekorektné a nedôstojné. Odstránenie podmienok, ktoré by bránili jednotlivým cieľovým skupinám dostať sa úspešne do programu je výhradne v kompetencii riadiaceho orgánu a tým je ministerstvo. Alebo mám za úspech považovať tých 10 bodov zo 100 možných ktoré dostanem za to, že som doteraz neobdržal žiadne dotácie v minulosti ? V týchto dňoch som sa zúčastnil jednej informačnej porady poriadanej SPPK k príprave projektov. Predseda SPPK tu informoval, že zrejme nie všetky predložené projekty budú úspešné pre nedostatok fin. prostriedkov a sú určené pre všetkých, teda i malých SHR. Na moju otázku ako je možné, že malý SHR získa iba 10 bodov z celkového počtu, som dostal nasledovnú odpoveď. Áno je to tak, pretože tak sú nastavené kritériá, dodal s úsmevom na tvári predseda SPPK.
Váž. pani ministerka, viem že Vaše pracovné nasadenie Vám nedovoľuje reagovať na všetky príspevky v tomto fóre. Chcel by som Vás však napriek tomu, ak je to možné, požiadať o osobné vyjadrenie a zaujatie stanoviska k tejto problematike o ktorú sa zaujíma celá poľn verejnosť. Veď vyjadrenia Ing. Mičeka sú ako vietor - na ktorú stranu fúka, taká odpoveď. Vo svojej odpovedi zo dňa 23.1.2008 na môj predchádzajúci príspevok uvádza, že fin. nároky predložených projektov budú veľmi pravdepodobne prekračovať fin. možnosti jednotlivých osí programu. Na Na druhej strane Ing. Miček na valnom zhromaždení ZVPAS v Leviciach /Roľnícke noviny 8.2.2008/-cit: Prízvukoval, že program je nastavený tak, aby sa ušlo každému. Aby sa vyšlo v ústrety aj žiadateľom malých projektov, ktorí si chcú kúpiť iba traktor či iné stroje,... Ako sa má vlastne malý SHR na základe takýchto protichodných
vyjadrení zachovať ?
Na záver niekoľko otázok pani ministerke:
1. Žiadam Vás o kvalifikované odpovede na otázky č.1 a č.3 z môjho predchádzajúceho príspevku zo dňa 6.1.2008.
2. Modelový príklad: malý SHR neobdržal žiadne dotácie zo SOP a PRV v minulosti, pestuje len obilniny a olejniny, dosahuje tržby vrátane priamych platieb v čiastke 1 mil. Sk a chce predložiť projekt na kúpu traktora v cene 1,501 mil. Sk.
Otázka: Aká je bodová hodnota tohoto projektu a aká je pravdepodobná úspešnosť tohoto projektu v prípade jeho predloženia na PPA ?
3. Aké plnenie cieľov PRV 2007-13 sledujú hodnotiace kritériá č.2a č.4 keď svojim zameraním zvýhodňujú určitú skupinu veľkých podnikov a umožňujú týmto podnikom aj nákup takých strojov /traktory, kombajny a iné/ za ktoré malý SHR body nedostanú.
4. Neobávate sa, že v prípade predloženia týchto diskriminačných zámerov Vášho ministerstva EK môže dôjsť k pozastaveniu realizácie PRV 2007-13, prípadne k iným postihom zo strany EK ?
vyjadrení zachovať ?
Fischer je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania