AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 03-06-2013, 14:25   #1
PeterSHR
člen

Registrovaný od: May 2013
Počiatočné Vydanie náhradného pozemku

Dobrý deň. Prosím odpoveď - riešenie nasledovného problému.
Podnikám ako SHR od roku 2001 na kúpenej, alebo prenajatej pôde. Pozemky, na ktorých hospodárim, mi boli vymerané ako náhradné na základe rozhodnutia podľa zákona č.330/1991 o pozemkových úpravách... , § 15 na cudzích pozemkoch.

Na začiatku platnosti zákona o pozemkových úpravách sa vymeriavali náhradné pozemky nezávisle na tom, v ktorom katastrálnom území sa nachádzali. Tak sa stalo, že vlastníkovi, ktorý mal pôvodný pozemok v katastrálnom území Bajč, asi 4 km od obce Dulovce, k. ú. Dulovce, na jeho žiadosť vymerali náhradný pozemok tesne pri obci Dulovce. Užívateľ si následne tento náhradný pozemok oplotil.
Pri vymeriavaní náhradných pozemkov mne, mi bol vymeraný náhradný pozemok aj na pôvodnom pozemku horeuvedeného vlastníka v k. ú. Bajč. Každý sme si obhospodarovali svoje náhradné pozemky.
Teraz, na jar roku 2013, vlastník pôvodný pozemok v kat. území Bajč predal. Nová vlastníčka mi poslala Žiadosť o vydanie pozemku do užívania.
Informoval som sa u geodeta, ktorý náhradné pozemky vymeriaval a povedal, že § 15 zákona bol zrušený a som povinný vydať pozemok na základe žiadosti novej vlastníčke a predávajúci si môže naďalej užívať jemu vymeraný náhradný pozemok pri obci Dulovce a ja prídem o 2,36 ha pôdy.
Na základe telefonického rozhovoru mi nová vlastníčka oznámila, že nemieni vstúpiť do užívacieho práva náhradného pozemku pri obci Dulovce, ale chce užívať pozemok na pôvodnom mieste, t. j. tam, kde mám vymerané náhradné pozemky.
Na jeseň 2014 uvoľním pozemok na užívanie novej vlastníčke.
Je možné, že môžem prísť o vydanú výmeru? Ako mám postupovať, aby som o ňu neprišiel?
Oplotený náhradný pozemok pri obci je traktorom nedostupný.
V Dulovciach ešte existuje PVOD, z ktorého výmery boli náhradné pozemky vymeriavané.
Za odpoveď ďakujem
PeterSHR je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 03-06-2013, 14:45   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Vydanie náhradného pozemku

Dobrý deň!

Zmena vlastníctva k pozemku v k.ú. Bajč, na ktorom máte vyčlenený pozemok do bezplatného náhradného užívania podľa § 15 zákona SNR č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o pozemkových úpravách“), nie je dôvodom stratenia platnosti rozhodnutia vydaného príslušným správnym orgánom na úseku pozemkových úprav (pozemkovým úradom) o schválení zjednodušeného rozdeľovacieho plánu vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov. Na druhej strane ale je potrebné skúmať, či za uplynulé roky od vydania predmetného rozhodnutia nedošlo k zmene zákonných podmienok, za ktorých bol náhradný pozemok vyčlenený do užívania - § 42i zákona o pozemkových úpravách a tým došlo k zániku užívacieho práva na náhradnom pozemku.
Nová vlastníčka, ktorá kúpila pozemok v k.ú. Bajč kúpou prevzala aj povinnosť užívania náhradného pozemku v k.ú. Dulovce, vyčlenený predávajúcemu, nakoľko rozhodnutie podľa § 15 zákona o pozemkových úpravách je o vyčlenení náhradného pozemku za pôvodný (pozemok za pozemok). Predávajúci – náhradný užívateľ v k.ú. Dulovce predajom pôvodného pozemku stratil opodstatnenie užívania náhradného pozemku.
Odporúčame Vám obrátiť sa priamo na príslušný správny orgán na úseku pozemkových úprav – Obvodný pozemkový úrad v Komárne, ktorý vydal rozhodnutia v konaní podľa § 15 zákona o pozemkových úpravách, a zistiť uvedené skutočnosti súvisiace s miestnymi pomermi.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 28-11-2013 o 13:08.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania