![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jun 2010
|
Dobrý den. Chcel by som sa opytat nejake veci ohladne lesa. Mam po otcovi cca 1hektar lesa ktory vsak nijako nevyuzivame ale dan za tento pozemok platime. Chcem sa teda opytat ake pravomoci mam ohladne tohoto pozemku ako obycajny clovek a ake pravomoci by som mal keby som bol SHR? Ci mozem z tohoto lesa tazit drevo alebo tu chovat nejaku zver alebo ako by som mohol tento pozemok vyuzivat alebo z neho profitovat. Nemam vsak odborne vzdelanie vramci polnohospodarstva ci lesnictva. Za odpoved vopred dakujem.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Každý vlastník (obhospodarovateľ) lesa musí podľa zákona č. 326/2005 Z. z. o lesoch v znení neskorších predpisov zabezpečiť jeho obhospodarovanie podľa programu starostlivosti o lesy alebo výpisu z neho prostredníctvom odborného lesného hospodára. Vyhotovenie programu starostlivosti o lesy zabezpečuje odborná organizácia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na obdobie 10 rokov a náklady s tým spojené sú hradené zo štátneho rozpočtu. Odborného hospodára, ktorý musí spĺňať kvalifikačné predpoklady (lesnícke vzdelanie, odborná prax, skúška odbornej spôsobilosti), si zabezpečuje každý vlastník (obhospodarovateľ) lesa sám a musí hradiť aj náklady na jeho činnosť. Výšku ťažby dreva predpisuje program starostlivosti o lesy a túto ťažbu môže vyznačiť a dať súhlas na jej vykonanie iba odborný lesný hospodár. Vlastník (obhospodarovateľ) lesa môže profitovať z predaja dreva, získaného z legálnej ťažby dreva. K otázke chovania zveri: Predmetný lesný pozemok je určite súčasťou niektorého poľovného revíru a ako vlastníkovi tohto pozemku Vám patrí náhrada za jeho užívanie (nájomné) v prípade, že je užívanie tohto poľovného revíru prenajaté. Odporúčame Vám obrátiť sa na miestne príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, kde Vám zistia názov poľovného revíru a dajú Vám kontakt na užívateľa tohto poľovného revíru, prípadne Vám poradia, ako ďalej postupovať. S pozdravom Odbor komunikácie a marketingu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 13-01-2014 o 14:29. |
|
|
|