AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 14-01-2014, 07:47   #1
Zelina
člen

Registrovaný od: Jan 2014
Lokalita: Žaškov
Send a message via Skype™ to Zelina
Question Poľnohospodárstvo

Určite v poslednom období je veľa otázok, ktoré sú priamo zodpovedané, ale preistotu sa radšej osobne opýtam.

Takže, ak sa chcem stať SHR, je potrebná živnosť, ísť na obecný úrad a vyplniť papiere ohľadom SHR, určitým zámerom by bolo ešte vytvoriť podnikateľský plán.

Zaujímala by ma otázka, ako získať pôdu na to, aby som mohol niečo v poľnohospodárstve chovať, či musím ísť na kataster po výpis pôdy vlastníkov, alebo stačí keď zájdem na príslušné JRD, kde sa pôjdem opýtať o prenájom pôdy pričom družstvo mi poskytne pôdu, ale bude poberať stále dotácie na to pole, len v tom prípade, že ja budem ten kto bude obrábať tú pôdu je to možné? Pretože ísť na JRD a opýtať sa na výpis pôdy s katastra, potom si zistiť všetkých vlastníkov pôdy, obnoviť na katastri mapu, čiže vypracovať nájomné zmluvy, ísť za nimi a dohodnúť sa na tom aby som bol nájomník na ich pôde je zdĺhavé a dosť náročné..., Viem, že kvôli dnešným ľuďom sa to musí riešiť takto, ale zaujímala by ma odpoveď s tým JRD pričom by som sa staral o pôdu ja a JRD by malo stále pôdu vo vlastníctve a poberalo na tú pôdu dotácie, ja by som sa staral len o pole.

Samozrejme aj zodpovedané otázky na dotácie, ale stále som sa nedozvedel kde a akým spôsobom sa dá získať nenávratná pôžička, čítal som na ape, že treba vypracovať 5 ročný plán, ktorý bude v 36. mesiaci kontrolovaný, či podnikateľský plán ide tým smerom akým je uvedený v pláne. Zaujímalo by ma, že v roku 2014 až do roku 2020 by sa mal vypracovať nový poľnohospodársky plán pričom určite sa zmenili veci ohľadom dotácií a zákonov. Dotácie by som bral na rozvoj firmy, čiže nákup techniky, živočíchov možno nejakej budovy či zaplatenie nájmu za pôdu. Čiže na akom základe dostanem nenávratnú pôžičku a v akej hodnote.

Taktiež by ma zaujímala hygiena či je potrebné hlásiť hygiene, že chovám a spracúvam mäso na vlastné účely pričom by som ho predával vlastným odberateľom alebo aj s mliekom a syrovými výrobkami. Istostne súvisí s tým aj predaj z dvora. Čiže ďalšia otázka ohľadom predaja z dvora je potrebné mať nejaké povolenie alebo ísť za niekym a žiadať povolenie na to aby som mohol predávať z dvora svoje vlastné výrobky. A taktiež, že čo obnáša predaj z dvora.

Taktiež by ma zaujímal živnostenský plán, že na akom základe ho mám vypracovať a čo mi treba naň.
Dotácie na dobytok, dom, stroje, je možné v tomto prípade pýtať dotácie osobitné dotácie na dobytok či nehnuteľnosti pričom by určitým spôsobom muselo byť všetko dokladované kde tieto peniaze išli je to možné ?

Môžem podnikať len pre účel svôjho voľného času či môžem to brať ako každodennú prácu pričom sa treba o dobytok či o nehnuteľnosti starať, alebo to môžem považovať za pasiu pričom by som bral len dotácie a podnikal by som v tom. Jedná sa o Poľnohospodárenie.

Taktiež by som chcel do svôjho plánu zahrnúť agroturistiku je možné poberať aj na toto odvetvie dotácie a na akom základe by som mohol požiadať o agroturistiku.

Určitým spôsobom Vám všetkým ďakujem, že ste si to prečítali a našli si čas na to, aby ste sa môhli k určitým veciam vyjadriť či podotknúť z vlastnej skúsenosti, že čo je vo veci.
Za aktuálne odpovede Vám vopred ďakujem.
Zelina
Zelina je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 14-01-2014, 08:03   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Poľnohospodárstvo

Dobrý deň,

v súčasnom období Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pracuje aj na príprave nového Programu rozvoja vidieka SR 2014-2020 (ďalej len „PRV“), ktorý bude spolufinancovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. V rámci nového PRV je plánované implementovať aj „Pomoc na začatie podnikateľskej činnosti pre mladých poľnohospodárom“. Podmienkou poskytnutia podpory je predloženie podnikateľského plánu a začatie jeho realizácie do 9 mesiacov od schválenia podpory. Výška a rozsah podpory bude závisieť od obsahu podnikateľského plánu. Maximálna možná výška podpory pre mladého poľnohospodára je 70 000€. Za mladého poľnohospodára sa považuje poľnohospodársky podnikateľ, tzn. fyzická alebo právnická osoba (mikropodniky a malé podniky v zmysle odporúčania Komisie 2003/361/ES), ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako sústavnú a samostatnú činnosť pod vlastným menom, na vlastnú zodpovednosť a za účelom dosiahnutia zisku, ktorý je hlavným zdrojom jeho príjmov. Táto fyzická osoba resp. štatutárny zástupca právnickej osoby, ktorý v čase podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok nedosiahol vek 40 rokov, má zodpovedajúce profesijné zručnosti a schopnosti (poľnohospodárske alebo potravinárske vzdelanie alebo 2- ročnú prax s doplnkom akreditovaného vzdelávacieho kurzu zameraného na poľnohospodárske podnikanie) a prvýkrát zakladá poľnohospodársky podnik ako najvyšší predstaviteľ podniku (maximálna existencia podniku je 5 rokov pred podaním Žiadosti o nenávratný finančný príspevok - projektu). V prípade potreby môže byť žiadateľovi poskytnutá doba 36 mesiacov na splnenie týchto podmienok, ak je tento zámer súčasťou podnikateľského plánu. Oprávnenými nákladmi budú náklady, ktoré budú uvedené v podnikateľskom pláne. Pri hodnotení projektov bude pravdepodobne zvýhodnená živočíšna a špecializovaná rastlinná výroba. Podpora bude poskytnutá formou paušálnej platby v dvoch splátkach, v období maximálne piatich rokov. Pri tejto forme podpory preto nie je potrebné preukazovať, na čo boli peniaze investované.
V prípade tvorby a rozvoja agroturistiky bude pre Vás vhodnou alternatívou v novom programovom období opatrenie „Investície do tvorby a rozvoja nepoľnohospodárskych činností“. Oprávneným žiadateľov v oblasti vidieckeho cestovného ruchu budú mikro a malé podniky vo vidieckych oblastiach. Výška podpory bude maximálne 50% z oprávnených nákladov. Zároveň výstavba, rekonštrukcia alebo modernizácia ubytovacích zariadení bude oprávnená v prípade, ak bude nadväzovať na tvorbu resp. rozvoj rekreačnej alebo relaxačnej činnosti a toto zariadenie nebude presahovať kapacitu 6 lôžok. Podpora na rozvoj činností súvisiacich s vidieckym cestovným ruchom bude oprávnená (jazdiareň a pod).
Podporu je možné získať na základe predloženia Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z PRV - projektu (ďalej len „ŽoNFP“) na Pôdohospodársku platobnú agentúru (ďalej len „PPA“), ktorá vyhlási Výzvu na predkladanie ŽoNFP a to jej uverejnením na webovom sídle PPA (www.apa.sk). Na uvedenom webovom sídle bude rovnako uverejnený aj PRV a Príručka pre žiadateľa o NFP, v ktorej budú uvedené podrobné pravidlá pre získanie podpory.
K otázke hygieny:
Pokiaľ ide o predaj prvotných produktov (ovocie, zelenina, surové kravské, ovčie, kozie mlieko, med ryby, vajcia) žiadateľ sa musí registrovať na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS). Ak ide o potravinovú prevádzkareň (bitúnok, rozrábkareň, výroba mäsových výrobkov) žiadateľ musí požiadať príslušnú RVPS a schválenie takejto prevádzkarne. Všetky požiadavky sú uvedenú v nariadeniach v prílohe.

Na účely priameho predaja boli vydané nariadenia vlády SR 359/2001 a 360/2011.
Nariadenie vlády SR 359/2011, ktorým sa ustanovujú požiadavky na niektoré potravinárske prevádzkarne a na malé množstvá. Predmetné nariadenie ustanovuje minimálne požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie malých prevádzkarní, v ktorých sa poráža najviac 30 VDJ za týždeň alebo vyrába 5 t vykosteného mäsa, minimálne hygienické požiadavky a povinnosti pre prevádzkovateľa. Prevádzkovateľovi umožňuje dodávať mäso priamo konečnému spotrebiteľovi.

Podľa nariadenia 360/2011 ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam umožňuje farmárom predávať svoje prvotné produkty konečnému spotrebiteľovi. Prvotnými produktmi sa rozumie čerstvé nespracované ovocie a zelenina, mlieko kravské, ovčie a kozie a mliečne výrobky, vajcia, med, ryby

S pozdravom

Odbor komunikácie a marketingu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 16-05-2014 o 09:27.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania