![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Nov 2013
|
Dobrý deň,
ako mam postupovať ak som majiteľ pôdy, kt. je v nájme na dobu neurčitú a zmluvu chcem vypovedať ? Stačí dať výpoveď nájomnej zmluvy? 1: je nutne v danej výpovedi uviesť dôvod výpovede ? 2:aj keď je zmluva na dobu neurčitú , nájomca môže mne ako vlastníkovi definitívne vypovedať zmluvu (uvolniť pôdu ) až po jednom roku? 3: ak som vlastníkom pôdy, ktorá je v nájme na dobu určitú (ešte 6 rokov) dá sa aj takáto zmluva vypovedať? Ak si ju nájomca chce udržať čo najdlhšie, ma právo uvolniť pôdu až po uplynutí týchto 6 rokov? Za odpoveď ďakujem |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
1. Ak máte uzavretý nájom na dobu neurčitú a chcete nájom ukončiť, dáte výpoveď k 1. novembru, výpovedná lehota je jeden rok, ak sa nedohodne inak (§6 zákona č. 504/2003 Z.z.). Upozorňujeme, že v prípadoch, ak neprešlo 5 rokov od uzavretia nájomnej zmluvy táto sa musí dodržať (§12 ods.2 zákona č. 504/2003 Z. z.). Dôvod výpovede sa neuvádza. 2.Ak ste vypovedali zmluvu k 1. novembru 2013, pozemok Vám nájomca uvoľní k 1. novembru 2014. To platí aj v opačnom prípade, ak dá výpoveď nájomca. 3.V prípadoch, ak je nájomná zmluva dohodnutá na dobu určitú a nájomca s jej skorším ukončením nesúhlasí, má právo trvať na nájme až do termínu dohodnutého v zmluve (vo Vašom prípade 6 rokov). Pri ukončení nájmu sa nedáva výpoveď, ale vlastník musí minimálne rok pred dohodnutým termínom ukončenia nájmu písomne vyzvať druhú zmluvnú stranu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku (§12 ods.1 zákona č. 504/2003 Z. z.). S pozdravom Odbor komunikácie a marketingu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 06-02-2014 o 14:28. |
|
|
|