![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: May 2014
|
Dobrý deň,
prenajala som poľnohospodársku pôdu (niekoľko parciel) v jednom katastrálnom území nasledovne: Nájomcovi č.1 - 17500 m² Nájomcovi č.2 - 6000 m². V danom k.ú. tento rok ukončili scelovanie pozemkov a dostala som jednu novú parcelu na novom mieste vo výmere 20900 m² (namiesto 23500 m²). V tomto roku treba napísať aj novú nájomnú zmluvu na novú parcelu. Novú nájomnú zmluvu chcela by som podpísať s Nájomcom č.1, keďže obrábal väčšiu plochu a chcela by som dať výpoveď Nájomcovi č.2. Zmluva o nájme poľnohospodárskych pozemkov s Nájomcom č.2 bola uzatvorená dňa 1.4.2010 podľa zákona č. 504/2003 Z.Z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov a ustanovení § 663 až 684 Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov o nájomnej zmluve. V zmluve sa uvádza, že táto zmluva o nájme pozemkov na poľnohospodárske účely sa uzatvárala na neurčitú dobu, najmenej však na päť rokov. Nájomca i prenajímateľ ju môže vypovedať len písomne k 1. novembru s päťročnou výpovednou lehotou. Výpoveď je nutné doručiť najneskôr do 31. októbra bežného roka, ktorá začína plynúť od 1. novembra príslušného roka v ktorom bola výpoveď doručená príslušnej zmluvnej strane. Ako by som mala postupovať, aby nájomnú zmluvu uzatvorila len s Nájomcom č 1? Za odpoveď vám vopred ďakujem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Z podania nie je zrejmé v ktorom katastrálnom území sa pozemky nachádzajú, ale z textu vyplýva, že v ňom prebehlo konanie, podľa zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách a predpokladáme, že je už vydané posledné rozhodnutie podľa § 14 ods. 4 t.j. schválenie vykonania projektu pozemkových úprav. Ak sa Vaše pôvodné pozemky nachádzali v obvode pozemkových úprav, nie je potrebné dať nájomcovi výpoveď, pretože podľa § 14 ods. 8 zákona č. 330/1991 Zb. : „ Dňom právoplatnosti rozhodnutia o schválení vykonania projektu pozemkových úprav alebo neskorším dňom uvedeným v rozhodnutí, zanikajú nájomné vzťahy k pôvodným pozemkom“. Z uvedeného vyplýva, že po ukončení nájomného vzťahu si na nový pozemok môžete uzatvoriť zmluvu s novým nájomcom podľa Vášho rozhodnutia. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 29-05-2014 o 07:57. |
|
|
|