AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 06-03-2007, 23:15   #1
Jozef Golmic
člen

Registrovaný od: Nov 2006
Počiatočné porušovanie zákona

Vážený pán minister,

ako mám postupovať ak orgán štátnej správy v pôsobnosti Vášho ministerstva, konkrétne OLU v Michalovciach nedodržiava a nectí si zákon, porušuje moje práva ako obhospodarovateľa lesného pozemku, vydáva oznámenia nie rozhodnutia, v ktorých je už rozhodnuté bez toho, aby som sa vôbec mohol vyjadriť k určitej záležitosti, nezaujímajú ho rozhodnutia a vyjadrenia súdov, polície. Z dvojročných poťahovačiek medzi mnou, Lesnou spoločnosťou a OLU mi vychádza len to, že v našom štáte nepotrebujeme žiadne zákony, vyhlášky, či predpisy pretože aj tak nám to nejako nepomáha skôr komplikuje život a podnikanie. Mám právoplatne uzavretú nájomnu zmluvu s Lesnou spoločnosťou na obdobie desiatich rokov, ktorú žiaden súd nespochybnil a ani nezrušil, no aj napriek tomu nemožem vykonávať lesohospodársku činnosť, pretože OLU a Lesná spoločnosť mi vytvárajú neprekonateľné prekážky v práci, či už formou rozhodnutí alebo fyzickým obmedzovaním lesných prác. Lesná spoločnosť je právnickou osobou bez právnej subjektivity a žiadne právne kroky voči spoločnosti nemožem vykonať jedine ak tak voči každému členovi jednotlivo, ale zároveň ich brať ako celok. To znamená, že ak chcem žalovať len osoby, ktoré zastupujú Lesnú spoločnosť – výbor a predsedu, ktorí rozhodujú o vedení spoločnosti, tak to nemožem pretože by som musel podať žalobu na všetkých členov LS aj keď väčšina je na mojej strane. OLU zase nemá záujem na riešení tohto sporu aj keď som mu dal všetky dôkazy v môj prospech a zákon mu na základe týchto skutočností umožňuje a zároveň ukladá povinnosť sankcionovať tých, čo porušujú moje práva a maria rozhodnutia vyšších orgánov, ale nerobí to. Naopak mňa berie ako nejakého páchateľa a porušovateľa zákona. Ako mám postupovať, aby som bránil svoje práva, dokázal dodržať LHP a zároveň chránil les? Je možné upraviť zákony tak, aby Lesné spoločnosti sa preregistrovali a zakladali len ako právnické osoby s právnou subjektivitou, aby bolo možné takéto spory riešiť cestou súdov priamo voči spoločnostiam?

Ďakujem,

S pozdravom

Jozef Golmic
Jozef Golmic je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 11-05-2007, 07:19   #2
Miroslav Jureňa
minister pôdohospodárstva

Registrovaný od: Jul 2006
Počiatočné Re: porušovanie zákona

Vážený pán Golmic,

lesná spoločnosť Skus a spol. Trnava pri Laborci podľa § 679 Občianskeho zákonníka dňa 18. 01. 2007 odstúpila od nájomnej zmluvy k lesným pozemkom v k. ú. Trnava pri Laborci s ALBIN, s.r.o., Albínov 1639, ktorej ste konateľom, pre neplatenie dohodnutého nájomného od roku 2005. Následne túto skutočnosť s identifikáciou dotknutých lesných pozemkov podľa stavu katastra nehnuteľnosti oznámila Obvodnému lesnému úradu v Michalovciach s tým, že odborné obhospodarovanie v lesoch bude zabezpečovať lesná spoločnosť prostredníctvom odborného lesného hospodára p. Igora Sabovčíka. Podľa § 4
ods. 1 a § 60 ods. 2 písm. a) zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch príslušný obvodný lesný úrad vedie evidenciu lesných pozemkov podľa vlastníkov, správcov, obhospodarovateľov a odborných lesných hospodárov a teda nerozhoduje o vzniku a zániku užívacích práv v správnom konaní. Na základe uvedeného Obvodný lesný úrad v Michalovciach postupoval v súlade so všeobecne platnými právnymi predpismi.

Zmluvné vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom sú občianskoprávnymi vzťahmi a Obvodný lesný úrad v Michalovciach nie je oprávnený do nich vstupovať . Podľa § 4 Občianskeho zákonníka ochrany svojich práv sa môžete domáhať súdnou cestou.

Podľa § 10 zákona č. 181/1995 Z.z. o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov a § 829 až § 841 Občianskeho zákonníka, vlastníci lesných a poľnohospodárskych pozemkov môžu zakladať spoločenstvá alebo združenia bez právnej subjektivity, podľa ktorých za záväzky spoločenstva alebo združenia voči tretím osobám ručia spoločníci spoločne a nerozdielne. Zmenu právnych predpisov je možno navrhnúť na základe Plánu legislatívnych úloh vlády SR, na základe iniciatívneho návrhu príslušného ministerstva alebo na základe poslaneckého návrhu poslanca Národnej rady SR.

S pozdravom

Miroslav Jureňa
minister pôdohospodárstva SR
Miroslav Jureňa je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania