![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Apr 2007
|
Vážený pán minister,
v roku 1992 som si uplatnila v zmysle zákona 229/1991 Zb. §9 odst.1 na bývalom pozemkovom úrade Bratislava - mesto, Krížna 52, nárok na vydanie nehnuteľností parc.č.2200/2, 2200/3, ktoré boli evidované na liste vlastníctva 241 v katastrálnom území Dúbravka. Svoju žiadosť som adresovala na Ministerstvo poľnohospodárstva a výživy SR, Suvorovova 12, Magistrát Hl. Mesta SR Bratislavy Primaciálne nám. 1, generálny investor Bratislavy Rezedová 1, Miestny úrad v Dúbravke žatevná 2. Č.j.:1370/92. Vlastnícke právo k nehnuteľnosti prešlo na štát v roku 1974 za výrazne nevýhodných podmienok a v tiesni, čím boli splnené podmienky zákona § 6 odst.1 písm. k). Donútili nás k podpisu zmluvy, v opačnom prípade by nás deložovali aj s tromi malými deťmi na ulicu. Pod vplyvom týchto okolností manžel nevydržal napätie, začal piť až došlo k rozvodu. Ostala som v meste sama s tromi deťmi. Ako náhradu nám dali len byt v Dúbravke o rozmere 78m. Podľa rozhodnutia Investingu nám mala byť pridelená stavebná parcela a garáž. To však nebolo naplnené. Pôvodné nehnuteľnosti sú súčasťou KN parciel 879/1, 879/2 vo vlastníctve Hlavného mesta Bratislavy na LV č.847 a súčasťou KN parciel 855/1, 855/9 vo vlastníctve Ministerstva pôdohospodárstva SR na LV č. 1964 k.ú. Dúbravka. V roku 1989 som žiadala o vrátenie parciel nakoľko neboli zastavané a účel vyvlastnenia z roku 1974 nebol naplnený - pozemok nebol zastavaný, ale moja žiadosť bola zamietnutá. Na uvedenom pozemku by si deti mohli v súčasnosti postaviť ďalší dom a tak riešiť zložitú bytovú situáciu v Bratislave, no v súčasnosti už sú zastavané obytnými domami, chodníkom. Na pozemkoch sa nachádza prekážka vydania podľa § 11 zákona č.229/1991 Zb, v znení neskorších predpisov. Táto prekážka tam nie je za účelom vyvlastnenia. Je nanajvýš zaujímavé a zarážajúce prečo naša žiadosť už 15 rokov nebola vyriešená. Na Pozemkovom úrad Bratislava sa robia zbytočné prieťahy. Často som navštevovala zodpovedné pracovníčky, napriek tomu nás stále odďaľovali. Podľa vyjadrenia pracovníčky Pozemkového úradu nie sú stále k dispozícii prístupné adekvátne pozemky, ale napriek tomu som sústavne oslovovaná rôznymi záujmovými skupinami, ktoré majú záujem o odstúpení reštitučného nároku za neadekvátnu sumu. Pýtam sa odkiaľ majú podrobné informácie o reštitučnom nároku a osobných údajov? Zarážajúce je, sú plnené reštitučné nároky, ktoré majú neskorší dátum podania. K dnešnému dňu nám nebola poskytnutá adekvátna náhrada. Je veľmi smutné, že štát nám zobral náš majetok s vyhrážkami a pod nátlakom a súčasný demokratický a právny štát, ktorý si ctí zákony, nám nie je schopný ani po 15 rokoch vrátiť to čo nám zobral a čo nám v zmysle zákona patrí. Vážený pán minister, obraciam sa na Vás v beznádeji o pomoc uplatnenia práva a zákona o reštitúcii - náhradu pozemkov, ako poslednej inštancie. Ďakujem za pochopenie a za kladné vybavenie mojej žiadosti. S úctou Antónia Červená Kontakt: Červená Antónia, Sekurisová 17, 841 01 Bratislava, tel.č.:0904 605 153 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
minister pôdohospodárstva
Registrovaný od: Jul 2006
|
Vážená pani Červená,
z Vášho dotazu nie je jasné, či už bolo rozhodnuté o úhrade za nevydaný pozemok a túto má poskytnúť Slovenský pozemkový fond alebo pozemkový úrad ešte vo veci nerozhodol. V prvom prípade by sa malo poskytovanie náhrad od Slovenského pozemkového fondu urýchliť na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 86 zo dňa 31.1.2007. V druhom prípade Vám odporúčam obrátiť sa na nadriadený orgán, teda na Krajský pozemkový úrad Bratislava, Krížna 52, prednosta Ing. Mišík a verím, že Váš prípad preverí. S pozdravom Miroslav Jureňa minister pôdohospodárstva SR |
|
|
|