AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 02-03-2008, 16:32   #1
Patrícia Suchánková
člen

Registrovaný od: Mar 2008
Angry Pozemok pre výstavbu rodinných domov

Vážení, mám dotaz: ako majiteľka ornej pôdy som sa dopracovala po dlhej dobe k stavu, ked zámer obce a môj sa stotožňuje. Obec vydala uznesenie, ktorým schvaľuje pozemky v mojom vlastníctve na využitie pre individuálnu bytovú výstavbu. Toto uznesenie bolo vydané v r. 2007. Zároveň obec začala pracovať na zabezpečení vypracovania nového územného plánu obce.Na základe zistených pôdnoekologických jednotiek som požiadala v 11/2007 príslušný Krajský pozemkový úrad o udelenie súhlasu na nepoľnohospodárske využitie poľnohospodárskej pôdy v zmysle zákona č.220/2004. Krajský pozemkový úrad mi odpísal, že konzultoval so zástupcami obce, ktorí mu potvrdili, že obec má uzavretú zmluvu na vypracovanie zadania územného plánu, v ktorom sú riešené aj moje parcely. Ďalej krajský úrad píše :" po predložení územného plánu obcou, tunajší úrad posúdi z hľadiska ochrany pôdy budúce možné použitie poľnohospodárskej pôdy VAmi navrhovaných parciel na nepoľnohospodárske použitie".
nemôžem si pomôcť, ale zdá sa mi , že krajský úrad čaká ( čo som ja netušila) na vyjdenie novely zákona o pôde - odvodov za prechod ornej pôdy na inú.
Prosím o odpoveď , či ozaj nie je možné udeliť súhlas už v tomto čase vzhľadom na termín mojej žiadosti v r. 2007. Veľmi mi to komplikuje situáciu.
Príprava technická takéhoto zámeru nie je jednoduchá a lacná. Ľudia chcú investovať do stavby domov, ale nemajú istotu, že to zvládnu.
Dovolím si upozorniť, že malý investori nei sú v pozícii veľkých investorov.
Vopred ďakujem za odpoveď.
P. Suchánková
Patrícia Suchánková je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 06-03-2008, 12:07   #2
Odbor komunikácie MPSR
člen

Registrovaný od: Dec 2007
Počiatočné Re: Pozemok pre výstavbu rodinných domov

Vážená pani Suchánková,

súhlas s budúcim možným použitím poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodársky účel podľa § 13 až 15 zákona č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len zákon o ochrane pôdy“) má deklaratórny charakter, pretože sa ním neudeľuje právo použiť poľnohospodársku pôdu pre stavebné a iné zámery.

Krajský pozemkový úrad, ako príslušný orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy udeľuje súhlas:

1. podľa § 13 k návrhom nepoľnohospodárskeho použitia v rámci návrhu územného plánu obce,

2. podľa § 14 k návrhom nepoľnohospodárskeho použitia v rámci zmien a doplnkov platného územného plánu obce,

3. podľa § 15 k individuálnym návrhom nepoľnohospodárskeho použitia poľnohospodárskej pôdy v prípadoch, ak obec nie je povinná mať územný plán podľa osobitného predpisu, pozri §11 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (ďalej len „stavebný zákon).

Územný plán je určitou dohodou všetkých zainteresovaných o budúcom rozvoji obce, rieši okrem iného priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia obce ako celku.

Vyššie uvedená nadväznosť ustanovení zákona o ochrane pôdy na územný plán rešpektuje ustanovenia platného stavebného zákona a naopak, schválenie územného plánu je podmienené súhlasom orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy.

Do pozornosti dávame ustanovenie § 16 zákona o ochrane pôdy:
Súhlas s budúcim možným použitím poľnohospodárskej pôdy pre stavebné a iné zámery podľa § 13, 14 a 15 netreba žiadať, ak návrh nepoľnohospodárskeho použitia poľnohospodárskej pôdy nepresahuje výmeru 1000 m2 .

S pozdravom

Mgr. Michaela Pallayová
poverená zastupovaním generálneho riaditeľa
sekcie legislatívy a pozemkových úprav
Odbor komunikácie MPSR je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania