![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jan 2014
|
V danej obci prebehli pozemkové úpravy. Bolo to pred tromi rokmi, no družstvo si neobnovilo zmluvy. Vlastníci pozemkov su ochotný mi podpísať zmluvy no družstvo mi povedalo, že mi ich nevymerá pretože, cituje zákon(504 z 24. októbra 2003 § 14, 2) : Ak nájomca riadne a včas plní svoje záväzky zo zmluvy, má právo na prednostné uzavretie novej nájomnej zmluvy na pozemok za nájomné v obvyklej výške.
No doteraz si zmluvy družstvo neobnovilo a už tri roky hospodária na pozemkoch bez zmlúv. Kto ma teda pravdu a nárok na pozemky? Môžem si teda spraviť zmluvy s najomcami ja ? Ked ho predbehnem, alebo to bude zbytočné? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
Podľa § 14 ods. 8 zákona SNR č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o pozemkových úpravách“) dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o schválení vykonania projektu pozemkových úprav alebo neskorším dňom uvedeným v rozhodnutí zanikajú nájomné vzťahy k pôvodným nehnuteľnostiam. Ak nájomca riadne a včas plní svoje záväzky zo zmluvy o nájme pôvodných nehnuteľností, má právo na uzavretie zmluvy o nájme nových pozemkov na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku za podmienok, ktoré sú dohodnuté pri nájme pôvodných nehnuteľností, a to na výmeru nových pozemkov zodpovedajúcu výmere pôvodných prenajatých nehnuteľností upravenú podľa § 13 ods. 1. Po schválení projektu pozemkových úprav správny orgán na úseku pozemkových úprav nariadi jeho vykonanie a k tomu je potrebné dohodnúť s užívateľmi pozemkov postup prechodu na hospodárenie v novom usporiadaní. Nové pozemky navrhnuté v etape rozdeľovacieho plánu po prerokovaní s vlastníkmi boli umiestnené s ohľadom na ich ďalšie využitie. Nájomný vzťah podľa zákona o nájme medzi vlastníkom – prenajímateľom a nájomcom je upravený nájomnou zmluvou, v ktorej sú stanovené podmienky nájmu, doba nájmu, výšku nájomného ako aj skončenie nájmu – výpoveď a výpovednú lehota. Je to dvojstranný právny úkon medzi nájomcom a prenajímateľom (vlastníkom), účastníci ktorého by sa mali vzájomne dohodnúť v intenciách zákona a vzájomne plniť podmienky nájmu ustanovené v zmluve o nájme. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 04-03-2014 o 10:34. |
|
|
|