![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#11 |
|
|
Vážený pán Hájek, Aj keď ma na jednej strane teší množstvo vašich pripomienok k včelárskej problematike, na druhej strane nesúhlasím zo všetkým čo píšete, pretože vyhovieť každej pripomienke v tomto zložitom období nie je možné. Nemôžem dovoliť profitovanie niektorých odvetví na úkor iných. Vzhžadom na závažnosť včelárskej problematiky som rozhodol iniciovať na pôde ministerstva stretnutie zástupcov MP SR s predstavitežmi včelárskych organizácií, Výskumného ústavu včelárstva, ako aj zástupcov podnikatežskej sféry v chove včiel. Na tomto stretnutí chceme určiť pracovnú skupinu, ktorej členovia vypracujú Národnú stratégiu rozvoja včelárstva na Slovensku, tak aby táto bola pripravená do konca októbra. Vypracovať takúto koncepciu je dôležité aj z to hžadiska, že po vstupe Slovenska do Európskej únie bude možné čerpať prostriedky z jej fondov na podporu vybraných aktivít v chove včiel len na základe tejto Národnej stratégie. S pozdravom Zsolt Simon minister pôdohospodárstva SR |
|
|
|
#12 |
|
|
Vážený pán minister!
Aj keď som nazval Fórum mpsr. slovenským Hide parkom, predsa len čosi pozitívneho sme my niektorí nadšenci včelári dosiahli svojimi príspevkami a asi trocha oblomíme srdcia kompetentných riadiacich pracovníkov a to nielen na MP SR. Naša SPU vychováva aj takých inžinierov, ktorí o včelárstve vedia asi tožko, ako absolventka dnešnej ZDŠ, keď sa mňa pýtala a ako robíte ten med? Tento predmet na SPU je ako nepovinný, ako keby sme v SR nepotrebovali med, ostatné včelie produkty a opežovanie hmyzomilných kultúr. Hlad po mede teraz je značný a keďže už je pokročilý dátum, zásoby sú minimálne a pravého medu už u nás je nedostatok. Ak by Ste sa pozastavili nad tým, že u nás v predaji bol aj falšovaný med, tak mám z Kauflandu N. Zámky zakúpený 0.5 kg pohár medu, ktorý sa na pravý med nepodobá. Výrobcom je Golden Nectar Dunavarsany, MR. Ing. Baraník z Cabaja mi ukázal 2 načaté podobné také vzorky. Nie je to len tento med, ale dovoz z MR a odinakiaž je vežké riziko nielen pre zdravie spotrebitežov, ale aj pre slovenských včelárov. Asi pred 1,5 rokom v nemeckých obchodoch Tesco potravinárska inšpekcia v čínskom mede našla stopy antibiotík a úradne z toho dôvodu tento med nariadili stiahnuť z predaja a pozastavili v Nemecku všetky ostatné dovezené zásoby čínskeho medu. To isté urobili aj vo Francúzsku. Ale teraz celý svet sa bojí ázijského vírusu chrípky, lebo proti nemu zatiaž nie je lieku. Na šťastie med je baktericídný, ale Nemci dobre vedia prečo ho odmietli a stiahli z predaja. Nikto u nás vážne nezareagoval na to čo sa stalo s obrovskými kvantami pozastaveného čínskeho medu na žudský konzum, kam sa podel. Naša ŠVPS neochráni našich spotrebitežov, lebo pochybujem, že sledujú okrem iného aj obsah a štruktúru mikroskopických pežových zŕn v dovážanom mede pri vstupnej kontrole importovaného medu do SR. Možno renomovaná odborníčka pani Prof. Kubišová z MZU Brno už na dôchodku rozpoznala by v dovážanom mede pežové zrná aj z iných svetadielov, kde je odlišná flóra a eventuálny dôkaz by sa mohol hžadať, ak by bola vôža hžadať ho, čo by mohlo zaujať aj pána MUDr. Zajaca z MZ. V tomto zložitom období, ako ho nazývate pán minister, domnievam sa, že nová garnitúra vedenia ŠVPS mohla by požiadať pani Prof. Kubišovú, alebo Haslbachovú, ak ešte sú nažive, aby urobili inštruktáž našim veterinárom pracujúcim na vstupnej kontrole dovážaného medu. Tiež by stálo za námahu zistiť, že ak MR doviezla med z Ukrajiny, či je to pôvodný ukrajinský med. Jedná sa o lacné dovážané medy a dovozcami dá sa na nich dobre zarobiť. Nemci kúpili med z Číny za 0,.7 USD. Ten Internet nie je taký márny, informuje mňa, lenže žiaž útvary MP SR ho nedostatočne vedia využívať. Apiservices.com IS Apimondie to je novodobá knižnica pokrokového včelára, ale mala by byť aj veterinára, atď. Ja mienim končiť s prispievaním do Fórum, lebo začne jaro, včelárska sezóna a treba opraviť vandalmi zničené svetlá na kočovnom voze, zdevastované dvere na manipulačnej búde a banovať za ukradnutými vecami z nej. Po prehliadke včelstiev pospájať slabé, lebo aj pri maximálnej starostlivosti straty po prezimovaní sú nielen na stavoch, ale aj oslabením z titulu u nás používanej liečby klieštikovitosti. Mám ešte poznámku k Vášmu názoru pán minister, že nemôžte dovoliť profitovanie niektorých odvetví pred inými. Nuž to je pravda, ale v inom slova zmysle, význame ako sa domnievate /osobne si myslím, že taký názor majú vaši veci neznalí poradcovia/. Je to predovšetkým RV, ktorá profituje zo včelárstva, lebo získava úžitok z chovu včiel za opežovanie hmyzomilných kultúr cca 90 % a včelár získava 10 %. za včelie produkty. To som nevymyslel ja, tento poznatok je známy v celom kultúrnom svete a publikoval to vo svojom príspevku vo Fórum aj pán Dušan Husárik v predstihu dňa 2.3. Vedela to už aj cisárovná Mária Terézia, ktorá si vysoko vážila včelárov a priznala im výsadu, právo nosiť zbraň. Za jej vlády obchodník s medom povinne musel odovzdávať včelárskemu spolku 2 koruny za každý kg dodaného - predaného medu. Včelári členské vtedy neplatili. Aj teraz obchodník odvedie čiastku vo forme DPH, ale s tým rozdielom, že štátu. Ján Hájek |
|