AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Ukončená téma

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 26-01-2012, 19:14   #1
a.polka
člen

Registrovaný od: Jan 2012
Počiatočné Dočasné vyňatie na RRD.

Prajem dobrý deň,

prosím Vás o radu s vyňatím ornej pôdy. Vlastníme ornú pôdu na parcelách, ktoré susedia a maju rôzne bonity, konkrétne 4, 5, 8. Samotné toto hodnotenie sa mi nezdá objektívne, ale predovšetkým obmedzuje ma v užívaní parciel. Konkrétne, PD užíva našu pôdu, ale platí nám nájomne, ktoré je podľa mňa veľmi nízke a chcem radšej na pôde pestovať ovocné stromy a RRD, čo by mi zabezpečilo palivo pre môj RD. Chcel som sa teda informovať na OPU, čo všetko treba spraviť na dočasné vyňatie z PPF, pretože to chcem realizovať v súlade so zákonmi, pracovník mi oznámil, že si to takto na parcelách s bonitou 4 a 5 nemôžem spraviť a cit. "v žiadnom prípade to nedovolím". Ako je možné, že OPU mi chce zakazovať činnosti na mojej pôde? Na základe akého zákona má takúto právomoc pracovník na OPU? Má ju vôbec?
a.polka je offline  
Starý 20-02-2012, 13:24   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Dočasné vyňatie na RRD.

Dobrý deň,

Právna ochrana poľnohospodárskej pôdy je v súčasnosti ustanovená právnymi predpismi (zákon, vykonávacia vyhláška k zákonu) a metodickými usmerneniami rezortu pôdohospodárstva.
Podľa zákona č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ochrane pôdy“) sa pod poľnohospodárskou pôdou rozumie produkčne potenciálna pôda, evidovaná v katastri nehnuteľností ako orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty, s odkazom na zákon č. 162/1995 Z.z. o katastri nehnuteľností..... a vyhlášku ÚGKK SR č.79/1996 Z.z. k zákonu o katastri nehnuteľností, ktorou bol ustanovený spôsob využívania jednotlivých poľnohospodárskych druhov pozemkov. V súčasnosti spôsob využívania jednotlivých poľnohospodárskych druhov pozemkov ustanovuje vyhláška ÚGKK SR č. 461/2009 Z.z. v prílohe č. 2, kódy 1 až 10.

Principiálne právne predpisy majú zabezpečiť ochranu najkvalitnejších poľnohospodárskych pôd zaradených podľa bonitovanej pôdnoekologickej jednotky (BPEJ) do 1. až 4. skupiny kvality tak, aby táto najkvalitnejšia pôda bola využívaná na pestovanie poľnohospodárskych plodín na zabezpečenie výživ obyvateľstva. Výmera takejto pôdy tvorí iba jednu tretinu z celkovej výmery poľnohospodárskych pôd SR .

Ďalšie dve tretiny tvorí poľnohospodárska pôda so strednou kvalitou (5. a 6. skupina kvality), nižšou kvalitou (7. a 8. skupiny kvality) a poľnohospodárske pôdy s nízkou kvalitou - nevhodné pre pestovanie poľnohospodárskych plodín (9. skupina kvality).

Dreviny ako sú vŕba, topoľ, agát, jelša, osika .... a ďalšie nie sú poľnohospodárskymi plodinami ani ovocnými stromami alebo krami.

Pri návrhoch pestovania rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde pre energetické účely obvodný pozemkový úrad (OPÚ), ako príslušný orgán štátnej správy na úseku ochrany pôdy vydáva rozhodnutie o dočasnom odňatí poľnohospodárskej pôdy podľa § 17 zákona o ochrane pôdy. V rozhodnutí sa identifikuje plocha a výmera na podklade údajov katastra nehnuteľností, druh vysádzanej, vo väčšine prípadov nepôvodnej dreviny účelovo vyšľachtenej pre energetické účely. OPÚ v rozhodnutí ukladá podmienky ochrany dotknutej poľnohospodárskej pôdy a okolitých poľnohospodárskych pozemkov, pred ich znehodnotením, negatívnym vplyvom, ukladá sa povinnosť spätnej rekultivácie poľnohospodárskej pôdy. Predmetom rozhodnutia OPÚ je zmena funkčného využitia poľnohospodárskej pôdy, nemení sa však druh pozemku v KN.
Rozhodnutie podlieha zákonu o správnom konaní a dôležitým podkladom pre rozhodnutie OPÚ sú vyjadrenia účastníkov konania a vyjadrenie dotknutých orgánov štátnej správy, napríklad na úseku ochrany prírody, ochrany vôd (so zreteľom na invazívny charakter drevín), ochrany zdravia ľudí (so zreteľom na možné alergie), ale tiež ochrany pred inváziou nepôvodných drevín.

V súlade s ustanoveniami zákona chránená pre pestovanie poľnohospodárskych plodín na zabezpečenie výživy obyvateľstva je poľnohospodárska pôda najvyššej kvality zaradená podľa kódu BPEJ do 1. až 4. skupiny kvality.

Zákon o ochrane pôdy však pestovanie rýchlorastúcich drevín pre energetické účely na poľnohospodárskej pôde nevylučuje. Potenciálne vhodné na výsadbu rýchlorastúcich energetických drevín sú poľnohospodárske pôdy zaradené podľa kódu BPEJ do 6. až 9. skupiny kvality.. .

Obvodný pozemkový úrad riadiac sa zásadami zákona o ochrane pôdy chráni najkvalitnejšie poľnohospodárske pôdy, ako najprodukčnejšie pôdy vhodné pre pestovanie poľnohospodárskych plodín a nerobí žiadne problémy ani pri návrhoch pestovania rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde strednej a nižšej kvality.

Dúfam, že ako správny hospodár svoj zámer „pestovanie rýchlorastúcich drevín“ budete orientovať na pôdy s nižšou kvalitou.

S pozdravom,

Zsolt Simon
minister
Odbor komunikácie 1 je offline  
Ukončená téma

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania