![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jun 2014
|
Mám záujem o chov husí a chov rýb v menších jazierkach a vodných nádržiach. Mám menší kapitál k tomu potrebný a už som si i vyhliadol i vhodný pozemok - konkrétne pastviny so starším rodinným domčekom medzi obcami Sobotište a Vrbovce. Tento pozemok s domom je na predaj (2 ha), avšak vstupom do platnosti zákona č. 220/2004 o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy nemôžem tento pozemok kúpiť. Keďže som vyštudoval právo, tak som si prečítal tento zákon a našiel som v ňom možnosť, ktorá by sa mi hodila - § 4 ods. 10 umožňuje výnimku pri predaji poľnohospodárskej pôdy na mladého poľnohospodára podľa príslušného Nariadenia EU. Avšak i tak som presne nepochopil, kto ten mladý poľnohospodár je. Ja mám 25 rokov, chcem si založiť podnik (s.r.o.)so zameraním na chov a predaj rýb a husí, mám chuť i kapitál k tomu, avšak nemám vyštudovanú žiadnu poľnohospodársku školu. Spĺňam podmienky byť mladým poľnohospodárom? Kto mi vydá o tom osvedčenie?Viete mi prosím poradiť? Nechcem týmto ustanovením obísť zákon - som si vedomý trojročnej, v ktorej nemôžem žiadnym spôsobom scudziť tieto pozemky. Ešte mám druhú otázku - je možné dostať príspevok alebo aspoň administratívnu pomoc pri chove husí a rýb v malých nádržiach? Ďakujem za ľubovoľnú radu a prajem krásny deň.
Martin Švárny |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
V zmysle zákona č. 139/2002 Z. z. o rybárstve a zákona č. 194/1998 Z. z. o šľachtení a plemenitbe hospodárskych zvierat a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon)v znení neskorších predpisov MPRV SR vydáva Osvedčenie na výkon chovu rýb. V tejto súvislosti odporúčame kontaktovať Ing. Sukovského (tel. č.: 02/59266 553, e-mail: [email protected]). MPRV SR v súčasnosti pripravuje Operačný program Rybné hospodárstvo na nové programové obdobie 2014 -2020, v rámci ktorého budú oprávnenými prijímateľmi aj chovatelia rýb (vlastniaci osvedčenie na výkon chovu rýb). Samotná implementácia operačného programu začne až po jeho oficiálnom schválení zo strany Európskej komisie, čo sa predpokladá v priebehu prvého štvrťroku 2015. Podpora v novom programovom období bude vo veľkej miere nadväzovať na podporu realizovanú v rámci Operačného programu Rybné hospodárstvo SR 2007-2013. Pre viac informácií odporúčame navštíviť nasledujúcu internetovú stránku Pôdohospodárskej platobnej agentúry, kde je uverejnená posledná výzva na opatrenie Investície do akvakultúry spolu s metodickou príručkou pre žiadateľov: http://www.apa.sk/index.php?navID=445 Na účely PRV SR 2014-2020 sa mladým poľnohospodárom rozumie samostatne hospodáriaci roľník, tzn. fyzická osoba (mikropodnik alebo malý podnik v zmysle odporúčania Komisie 2003/361/ES), ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako sústavnú a samostatnú činnosť pod vlastným menom, na vlastnú zodpovednosť a za účelom dosiahnutia zisku, ktorý je hlavným zdrojom jeho príjmu. Táto fyzická osoba nedosiahla do 01.01.2014 vek 40 rokov, má zodpovedajúce profesijné zručnosti a schopnosti (poľnohospodárske / potravinárske vzdelanie alebo 2-ročnú poľnohospodársku prax s doplnkom akreditovaného kurzu zameraného na poľnohospodárske podnikanie) a prvýkrát zakladá poľnohospodársky podnik ako jeho najvyšší predstaviteľ alebo tento podnik založil najviac 5 rokov pred podaním ŽoNFP. Na preukázanie spôsobilosti mladého poľnohospodárstva nie je potrebné žiadne osvedčenie, preukazuje len splnenie uvedených podmienok. PRV SR 2014-2020 však podlieha schvaľovaciemu procesu Európskej komisii, ktorý nie je ukončený a preto je potrebné vnímať túto definíciu ako pracovný návrh. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 10-06-2014 o 13:22. |
|
|
|