![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Jun 2013
|
Dobrý deň, som nástupca bývalého ŠM. Chcela by som vedieť ako vyriešiť neprehľadnú situáciu pri náhradných pozemkoch. V roku 1991 boli rozhodnutím OPÚ vydané pozemky do náhradného užívania vlastníkom, ktorých pôdu obhodspodarovali štát.majetky. Ako mám postupovať dnes po cca 20 rokoch, keď už na vyčlenených plochách hospodári niekto z rodinných príslušníkov, príp. niekto, komu pôda ani nebola vyčlenená. Mám s vlastníkom rozdrobenej pôdy uzatvoriť nájomnú zmluvu na celú jeho plochu a odpočítať mu výmeru užívanej pôdy? Mám mať uzatvorené nájomné zmluvy aj s vlastníkom pôdy, kde je vyčlenená náhr. pôda? Ako postupovať, ak má vlastník menej pôdy ako má vyčlenenú náhr. pôdu? Alebo mám postupovať tak, že uzatvorím náj. zmluvu s vlastníkom rozdrobenej pôdy na celú jeho výmeru a nezohľadňovať vydanú náhr. pôdu. /teda nech si tento vzťah vysporiada on sám s vlastníkom pôdy, na ktorého pôde je vyčlenená pôda do náhr. užívania/. Prosím o radu. Obrátila som sa aj na OPÚ, ktorý náhr. pozemky vyčleňoval, ale žiadna odpoveď mi neprišla. Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
Dobrý deň,
zákonom č. 571/2007 Z.z., ktorým sa novelizoval zákon č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov (zákon o pozemkových úpravách), s účinnosťou od 1.januára 2008 bol zrušený § 15 Zjednodušené a zrýchlené postupy – vyčleňovanie pozemkov do bezplatného náhradného užívania a zároveň § 42i boli taxatívne stanovené podmienky platností rozhodnutí o schválení zjednodušeného rozdeľovacieho plánu vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov vydaných pred 1.januárom 2008. Je možné, že vo Vašom prípade (píšete 20 rokov dozadu) už hore uvedené rozhodnutia ku konaniu podľa § 15 zákona o pozemkových úpravách stratili platnosť. Náhradný užívateľ pre vyčlenenie pozemkov do jeho užívania z obvodu poľnohospodárskeho podniku musel ukončiť nájomný vzťah výpoveďou a nemal nárok na nájomné za vyčlenené náhradné pozemky. Pokiaľ platnosť hore uvedených rozhodnutí skončila a náhradný užívateľ naďalej hospodári na náhradných pozemkoch, mal by uzatvoriť nájomné zmluvy s vlastníkom pozemku, na ktorom je vyčlenený náhradný pozemok. Na svoje pôvodné pozemky (za ktoré mu boli vyčlenené náhradné) by potom mal mať uzatvorenú nájomnú zmluvu s nájomcom, ktorý hospodári na jeho vlastných pozemkoch. Zákon č. 504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov v znení neskorších predpisov upravuje nájomné vzťahy medzi vlastníkom pozemku (prenajímateľom) a užívateľom – hospodárskym subjektom (nájomcom). Nájomný vzťah je uzavretý na základe nájomnej zmluvy, kde sú dohodnuté podmienky nájmu, predmet nájmu (čísla parciel, výmera a druh pozemku),výška, doba nájmu, výpoveď z nájmu a pod. Z uvedeného vyplýva, že je potrebné vyjasniť tieto vzťahy, či spĺňajú podmienky platných zákonov. Ak je tam viacero užívateľov, ktorí majú uzatvorené nájomné zmluvy, je na Vás ako si dohodnete racionálne hospodárenie na pôde. Najlepším riešením v súlade s platnou legislatívou by boli pozemkové úpravy, ktoré by „vyčistili“ nielen vlastnícke vzťahy, odstránili spoluvlastnícke podiely, ale aj usporiadali a vytvorili nové pozemky, v teréne vyčlenené vlastníckymi hranicami. Potom by boli prehľadné nájomné vzťahy – ich predmet a vlastník a umiestnenie v teréne. S pozdravom Odbor komunikácie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 28-11-2013 o 12:55. |
|
|
|