AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR > Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum)
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 25-03-2015, 14:45   #1
AdrianP
člen

Registrovaný od: Mar 2015
Post Výmena pozemku

Dobrý deň,

Chcel by som Vás požiadať o radu.Stal som sa majtelom trvalého trávneho porastu v extravilane o vymene 800m2. No bolo zistené že mi chýbajú m2 z dvoch strán od dvoch susedov.

Prvý sused ma na mojom pozemku záhradnu chatu, kedže to nechceme riešiť súdne, zbúraním kedže to ani nieje niejak reálne zbúrať z hľadiska korektnosti a viem že asi by to ani súd nenariadil a stal by za susedom a dohodou s ním. Chceli by sme sa s ním dohodnuť o náhrade vymene pozemku respekt. keď sused zabral nám pozemok o vymere 20m2, tak žeby nahradil zastavený pozemok svojím pozemkom. Lenže ako som sa dočital že nieje možne drobiť trvale travne porasty.Ak by sme chceli vymenu pozemku s ním musel by tých 20m2 oddelit od svojho pozemku.
Prakticky aj moju cast pozemku kde ma zahradnu chatu musime odclenit ak by chcel zlegalizovat chatu na mojom pozemku.
Ako by som to mohol najednoduchsie pravne urobit aby mi to aj katastralny urad zobral a aby to bolo pravne v poriadku.Odpredat nechcem pozemok, lebo chcem m2 a vymenu z jeho strany.
Vedeli by ste mi niejak poradit akou pravnou zmluvou alebo by som to mohol urobit z hladiska podohospodarstva ?

Druhy sused mi zabera m2 plotom. S nim by som sa chcel dohonut tiez na vymene pozemku.

Dakujem pekne za radu

Adrian
AdrianP je offline   Odpovedať s citovaním
Starý 26-03-2015, 07:49   #2
Odbor komunikácie 1
Moderátor

Odbor komunikácie 1's Avatar

Registrovaný od: May 2011
Počiatočné Re: Výmena pozemku

Dobrý deň,

Podľa § 23 ods. 1 zákona NR SR č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v znení neskorších predpisov nemôže na základe právneho úkonu (kúpa, predaj, darovanie) alebo rozhodnutia súdu o vyporiadaní spoluvlastníctva (podielové, bezpodielové) alebo rozhodnutia o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov uvedených v § 21 ods. 1 pozemok menší ako 2000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5000 m2, ak ide o lesný pozemok.
Úprava hranice medzi dvoma pozemkami, resp. zmena geometrického tvaru pozemku sa nepovažuje za drobenie pozemku, ale táto problematika neprislúcha do príslušnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Odporúčame Vám obrátiť sa priamo na miestne príslušný správny orgán na úseku katastra nehnuteľností – terajší okresný úrad, katastrálny odbor a dohodnúť postup zmeny hraníc pozemku a usporiadanie pozemkov so susedmi. Máme za to, že by to bolo možné zámennými zmluvami medzi vlastníkmi, ale k tomu bude potrebný geometrický plán.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]

Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 31-03-2015 o 07:47.
Odbor komunikácie 1 je offline   Odpovedať s citovaním
Odpovedať

Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania