![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: Aug 2009
|
Vážené ministerstvo, už dlhšie sa snažím zistiť legálny, aj legislatívny postup (ak existuje), či je možnosť získať do trvalého vlastníctva pozemkovú nehnutelnosť (143 m2)vo vlastníctve SR a jej správcom sú Lesy SR,š.p. B.Bystrica. Tento pozemok bol trvalo vyňatý z lesného pôdneho fondu v roku 1985. Na tomto pozemku mám postavenú rekreačnú chatu (staršia stavba), ktorú by som chcel rekonštruovať, nakolko už nezodpovedá účelu, na ktorý by mala slúžiť. Čo v prípade, že by mi prenajímatel vypovedal nájomnú zmluvu? Alebo je možnosť požiadať o kúpu pozemku, za ktorý už desaťročia platím nájom? Poraďte mi, pretože nájomná zmluva je podpísaná na dobu neurčitú s výpovednou dobou 5 mesiacov.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
člen
Registrovaný od: Dec 2007
|
Pre prípady prevzatia pozemku jeho vlastníkom po ukončení nájmu, ak ide o pozemky v spoluvlastníctve sa použije ustanovenie §12a ods.12 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon). V zmysle tohto ustanovenia, ak žiadajú podieloví spoluvlastníci prevzatie pozemku, musia v súlade s § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka predložiť k výzve na vrátenie a prevzatie pozemku ich vzájomnú písomnú dohodu o spoločnom obhospodarovaní pozemku. Písomná dohoda spoluvlastníkov je teda platná, ak s ňou súhlasia spoluvlastníci vlastniaci viac ako polovicu výmery pozemku. V prípade že menšinový vlastník nesúhlasí s ukončením nájmu, alebo nájomná zmluva k podielu, ktorý je menší ako polovica výmery pozemku má termín skončenia nájmu rozdielny s termínom skončenia väčšinového podielu pozemku, rozhoduje požiadavka väčšiny. Nájomná zmluva uzavretá s podielovým vlastníkom má zohľadniť termín ukončenia nájomného vzťahu väčšinového vlastníka, nakoľko zmluva sa uzatvára na predmet nájmu ako celku, kde rozhodujú o výške nájmu a dĺžke trvania nájmu vlastníci nadpolovičnej výmery pozemku. Z uvedeného vyplýva:
1. V prípade, že súhlasia s ukončením nájmu vlastníci podielov nadpolovičnej výmery pozemkov, postupuje sa podľa §12a zákona. Ak doterajší nájomca odmieta dohodu pri riešení formou podnájomnej zmluvy postupuje sa podľa §12a ods.5. 2. Uvedený postup sa použije aj v prípade, že nájom na podiel nedosahujúci nadpolovičnú výmeru pozemkov má ukončenie v neskoršom termíne ako nájom na nadpolovičnú výmeru. 3. Ak je pozemok prístupný a možno ho racionálne užívať nepoužije sa postup podľa §12a ods. 1 a 5. Pri ukončení nájmu rozhodujú o ďalšom obhospodarovaní pozemku vlastníci podielov nadpolovičnej výmery pozemku. Pozemok sa odovzdá v celosti. S pozdravom JUDr. Jaroslav Puškáč generálny riaditeľ sekcie legislatívy |
|
|
|