![]() |
|
|||||||
| Registrácia | FAQ (otázky a odpovede) | Zoznam členov | Kalendár | Hľadaj | Dnešné príspevky | Označ fóra ako prečítané |
| Fórum ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (moderované fórum) Tu môžete klásť otázky ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR |
![]() |
|
|
Práca s témou | Vyhľadávanie v téme |
|
|
#1 |
|
člen
Registrovaný od: May 2013
|
Dobrý deň. pán Minister chcem sa spýtať na koho sa obrátiť keď som vlastník pozemkov hospodárim od roku 1992 pôda mi bola vydaná PU-Nitra do náhradného užívania.Nakoľko toto užívanie bolo zo zákona ukončené
zmenou subjektu a to PD je v likvidácii a nový subjekt s.r.o. nemá doklad o vyčlenení pozemkov do náhradného užívania . V roku 2008 som dostal návrh na odkúpenie mojich pozemkov NDS pre výstavbu R1. som odmietol odpredať moje pozemky z dôvodu že už vtedy som predpokladal ze budem mat problémy získať pôdu ktorá mi bola vydaná v náhradnom užívaní ktorú preťala R1. a to cca 10ha .na jednaní pred vyvlastnením mi bolo prisľúbené že mi v tejto veci pomôžu zainteresované štátne inštitúcie. prešli štyri roky a do dnešného dňa mi ani jedna z oslovených inštitúcii ani neodpovedala na môj list. pri rokovaniach s konateľom spoločnosti s.r.o. dostávam len odpoveď ,že prečo oni by mi mali vydať pozemky. neviem čo je na tom nepochopiteľné keď sa jedná o moje vlastné pozemky. v apríli skončila moja trpezlivosť a pozemky som dal zamerať geodetickej kancelárii písomne som upozornil aby nevstupovali na moje pozemky . keď aj napriek tomu začali obrábať moje zamerane pozemky nahlásil som toto na polícii ako trestný čin ,polícia ani po dvoch týždňoch nezačala konať v mojom podaní.v nasledujúci deň som podal na okresnom súde predbežné opatrenie na zákaz vstupu na moje pozemky s priloženou dokumentáciou ,keďže aj ten mi o tri týždne odpovedal že som nedoložil LV mojich pozemkov " su verejne " na katastri portáli .tak len čakám kto zastaví dánskych podnikateľov na slovenskej pôde tak ako ste to pán minister pri nejakej príležitosti deklarovali . som len malý podnikateľ ale musím bojovať vo vlastnom štáte proti neprávu . kde mi ani slovenské štátne orgány nevedia pomôcť . Pán minister ďakujem za skorú odpoveď,lebo sa blíži čas podania na dotácie a ja neviem kto si na moju vlastnú pôdu má právo požiadať dotáciu. juro68 je online Prepošli správu Odpovedať s citovaním Sponzorované odkazy |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderátor
Registrovaný od: May 2011
|
1. Z uvedeného vyplýva, že vlastníkovi pozemkov boli na základe rozhodnutia Pozemkového úradu vydané náhradné pozemky podľa § 15 zákona SNR č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov ( § 15 zákona č. 330/1991 Zb. bol zrušený od 1. 1. 2008 zákonom č. 571/2007 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov).
Podľa ustanovenia § 42i zákona SNR č. 330/1991 Zb. v znení zákona č. 571/2007 Z. z. rozhodnutia Pozemkového úradu vydané podľa uvedeného § 15 strácajú platnosť zrušením pôvodného poľnohospodárskeho družstva. 2. Ak nový subjekt – s. r. o., užíva pozemky vlastníka bez nájomnej zmluvy, má vlastník pozemkov podľa § 12 ods. 4 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov doručiť užívateľovi pozemku (s. r. o.) návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. Ak nedôjde k uzatvoreniu nájomnej zmluvy, alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemku, je užívateľ pozemku povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody. V predmetnej veci Vám oznamujeme, že podľa ustanovenia § 12 ods. 5 zákona č. 504/2003 Z. z., ak užívateľ pozemku, ktorý pozemok užíva bez nájomnej zmluvy, preukáže, že vlastníkovi uzatvorenie nájomnej zmluvy navrhol a vlastník pozemkov uzatvorenie nájomnej zmluvy neodmietol alebo nevyzval užívateľa pozemku na jeho vrátenie a prevzatie, predpokladá sa, že medzi nimi vznikol nájomný vzťah podľa zákona č. 504/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov. 3. Vlastník pozemkov v liste uvádza, že napriek tomu, že s. r. o. písomne upozornil aby na jeho pozemky nevstupovali, s. r. o. napriek tomu začala jeho pozemky obrábať a preto podal na okresný súd predbežné opatrenie na zákaz vstupu na jeho pozemky, pričom ho okresný súd upovedomil, že nedoložil listy vlastníctva jeho pozemkov. Podľa vlastníka pozemkov sú však listy vlastníctva zverejnené na portáli katastra. Upozorňujeme, že listy vlastníctva uverejnené na portáli katastra nie sú pre správne orgány a pre súdy právne záväzné a vlastník pozemkov má na súd predložiť výpis z listov vlastníctva svojich pozemkov vydaný príslušnou správou katastra. e-mail: [email protected] Naposledy upravil Odbor komunikácie 1 : 28-11-2013 o 13:11. |
|
|
|